LifeStyle

Компютър с размер на зрънце сол и мощ като на PC от 90-те

0
Много компании се хвалят, че са създали мини компютри. Никоя от тях обаче не е постигнала размерите на изчислителната машина на IBM, голяма колкото зрънце едра сол. Ако трябва да бъдем точни, устройството е с размери 1:1 мм. То беше представено по време на конференцията IBM Think 2018, предава TechSpot. 

 
 
Разбира се, никой не очаква голям диапазон от изчислителни възможности на фона на съвременните технологии. Информацията сочи, че мощта на компютърчето е сравнима с тази на машините през 90-те години на миналия век. 
 
Производството на един такъв малък компютър струва под 10 цента, като в него се съдържат близо един милион транзистора, уточняват от IBM. От компанията обясняват, че той може да се внедри в ежедневни продукти и да служи като източник на данни, помагайки да се подобри например проследяването и обработката на пратки. 
 
„През следващите пет години такива „криптографски котви“ – големи колко мастилено петно или зрънце сол, ще бъдат вграждани в ежедневни обекти и устройства“, коментира Арвинд Кришна, шеф на изследователското звено на IBM. Според него те ще са пряко свързани с блокчейн технологиите и ще служат за проследимостта на нещата от момента на тяхната поява до момента, в който се озоват в ръцете на клиента. 
 
„Тези технологии павират пътя към нови решения в областта на безопасност на храните, автентичност на произведените компоненти, генетично модифицираните продукти, идентифицирането на фалшиви предмети и произхода на луксозни стоки“, добавя още той. 
 
 
Според Mashable миниатюрният компютър дори има достатъчно мощност, за да изпълнява основни функции, базирани на изкуствен интелект (AI). Става дума за неща като сортиране на предварително подадени данни.  
 
В добавка към многобройните транзистори, машината включва статична памет (SRAM), LED диод, фотодетектор за комуникация и фотоволтаична клетка за захранване. 
 
Изследователите на IBM все още тестват прототипа, така че не се очаква устройството да влезе в употреба много скоро. 
 
Впечатляващо в случая е това, че разработчиците са успели да съберат в толкова миниатюрен размер такава изчислителна мощ, на каквато са се радвали потребителите през 90-те години. 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега