Общество

Колко зрелостници ще се явят на матурите тази година

0

52 553 дванадесетокласници ще се явят на матура по български език и литература, 53 340 са подадените заявления за явяване на втори задължителен държавен зрелостен изпит по друг предмет.

Данните обобщи Министерството на образованието днес, след като на 17 март изтече крайният срок за заявленията за майската сесия.

По-големият брой на заявленията за втори ДЗИ включва и младежи, които не са извържали матурата си предишна година.

Най-масовият втори изпит е биология – 14 053 са решили да се явят на него.

Английският език е на второ място с 11 616 заявления и така за първа година измества от тази позиция географията, на която ще се явят 8 677 зрелостници.

2868 са подадените заявления за изпит по математика, по история и цивилизация те са 1427, а по немски език – 1031. Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по италиански език – 81.

За първи път тази година дванадесетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет, или вместо него в дипломата им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 7601 младежи са предпочели оценката от изпитите по професия пред втория държавен зрелостен изпит.

За трети зрелостен изпит по желание са кандидатствали 751 ученици, което е със 190 повече от миналата година.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май 2017 г., а вторият задължителен държавен зрелостен изпит – на 22 май. Изпитите по желание ще са в периода от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

Източник: offnews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега