LifeStyle

Колко пари ни трябват, за да сме щастливи

0

Ако смятате, че изкарването на повече пари ще ви направи по-щастливи, то сте само частично прав. Защото идва момент, в който повечето пари намаляват нашето емоционално благополучие и удовлетвореност от 0живота.

Използвайки проучване на 1,7 милиона души от 164 държави, изследователите изчислиха, че 95 000 долара годишен доход на човек са оптимални за пълно усещане за удовлетвореност, пише Fast Company.

Ако става дума за ежедневно усещане за щастие – за разлика от пълното удовлетворение от живота – тогава са ви необходими дори по-малко – между $60 000 и $75 000, според проучването. След тези суми ползите от правенето на пари намаляват, макар че все още има такива.

За сравнение, средният доход на домакинство в САЩ годишно е 65 000 долара, посочва изданието.

Резултатите, които идват от университета “Пърдю” и Университета на Вирджиния, са в съответствие с добре познатото проучване от 2010 г. на психолога Даниел Канеман и икономиста Ангъс Дитън. Те установяват, че щастието на хората е свързано с доходите, но само до доходи някъде между $60 000 и $120 000. При доходи над тази сума е установено, че връзката между щастието и доходите отслабва.

В зависимост от държавата, сумите също варират. 

В Западна Европа и Скандинавия оптималното ниво на доходите е около 100 000 долара, според проучването. 

В Северна Америка, това са $105 000.  В Австралия/Нова Зеландия пък е 125 000 долара. 

В Източна Европа средната стойност е “само” 45 000 долара. При курс от 1,59, какъвто е днес официалният курс на БНБ, това прави около 72 000 лева годишно, или по 6000 лева на месец.

 
В Африка на юг от Сахара – 40 000 долара. 

$95 000 е средната стойност за всички анкетирани по света.

С други думи, е много трудно да определите точно колко трябва да печелите, за да сте щастливи. Товаможе да зависи от много фактори. Предишни проучвания показват, че относителните нива на доходите – как се сравняват те, например, спрямо вашите връстници – са толкова важни, колкото абсолютните нива, например.

“Очакванията и социалните сравнения са важни. Ние сме много фино настроени социални същества, така че тези социални сравнения се случват в повечето човешки области, включително кариера, доходи и размера на вашата къща “, казва Андрю Теб, ръководител на изследването.

 
И, разбира се, парите не са всичко, когато се отнася до щастието ни.
 
“Доходът е само една променлива в сложното уравнение на щастието. Има и други фактори, които са поне толкова важни, като смисъл и значение, както и социални отношения, семейство и приятели “, казва Теб.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега