LifeStyle, Общество

Колко мазнини, захар, плодове и зърнени храни трябва да ядем всеки ден

0

Определено повечето хора получават достатъчно, за да ядат нормално – просто не ядат правилните неща.

Американците днес консумират около 400 повече калории на ден, отколкото през 70-те години, което представлява увеличение с 20%. 

В целия свят, количеството калории, достъпно за всеки човек, е нараснало с почти една трета (28%) през последните 50 години. 

В частност, апетитът на хората към животинска храна по света е нараснал: световната консумация на месо на глава от населението се е повишила до почти сто килограма годишно, което е драматично увеличение от 67 килограма месо, което хората са яли в средата на 80-те години.

Но ние бавно заменяме плодовете, зеленчуците и добрите мазнини като зехтин, масло и риба с евтини, масово произвеждани алтернативи. И това оказва влияние върху нашата талия и дългосрочно здраве.

“Достъпът до удобни и евтини храни промени глобалните хранителни навици и даде възможност на много страни със средни доходи, особено в Близкия изток и Северна Африка, да се сблъскат с двойна тежест на недохранване и наднормено тегло или затлъстяване,” предупреждава нов доклад на HSBC, цитиран от Бизнесинсайдър.

Докладът се основава на данни от 45 страни с високи и средни доходи в целия свят и сравнява това, което обикновеният човек ежедневно яде с нормата, препоръчана от лекарите и диетолозите. 
Ето как се подреждат храните – вляво е количеството, което трябва да се консумира на ден, а вдясно – това, всъщност се консумира:

 

Видно е, че хората ядат повече от необходимите пълнозърнести храни и значително по-малко плодове и зеленчуци, протеини и полезни мазнини. Количествата захар са значително над препоръчителните.

Разбира се, примерите в таблицата по-горе са символични. (Експертите по хранене никога не биха предположили, че трябва да изяждате цяло авокадо всеки ден или пет яйца, за да сте здрави.) Картинката е предназначена като визуално представяне на това, от което тялото ви обикновено се нуждае: количеството мазнини в едно авокадо е това, от което тялото ви се нуждае през даден ден, например. И изобщо не се нуждаете от захар.

Струва си да си припомним, че най-здравословните храни не могат да бъдат категорично определени само в една хранителна група. Яденето на авокадо, например, е чудесен начин да получите и някои други хранителни вещества, освен мазнините – те са пълни с калий, фибри, витамини С и В-6 и магнезий.

Според доклада на HSBC, проблемът е системен, а не личен: Плодовете и зеленчуците съставляват само 28% от световното производство на храни, въпреки че тези продукти, които се борят с рака, в идеалния случай трябва да съставляват повече от 40% от нашата диета. 
 
Захарта, например, също можем да си набавим чрез плодове.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега