LifeStyle

Кои страни местят стрелките на часовника

0

Тази нощ в 03.00 ч. сменихме стрелките на часовника и спахме с един час по-малко. Все пак на този фон през топлите месеци ще получим 1 час повече разходки по слънчево време. Сменянето на стрелките на часовника е обект на широки дебати през последните месеци, но все пак у нас то все още се практикува. 

 
Вижте и къде още хората минават на лятно часово време:

 
В Северното полукълбо голяма част от държавите са въвели лятното часово време. Повечето то тях включват почти цяла Европа, но без Русия, Беларус, Исландия, Грузия и Армения, Северна Америка (с изключение на някои щати в САЩ, територии в Канада и части от Мексико), Близкия Изток (без Ирак и Йордания) и две държави в Северна Африка – Мароко и Египет.
 
Азербайджан и Турция също сменят часовника. Освен тях Иран, Сирия, Израел, повечето федеративни единици на Канада и САЩ, Куба, Хаити, Бахамите. И в Монголия преминават от зимно към лятно часово време. В някои от тези страни часовника се е преместил по-рано, а не на 25 март.
 
За Южното полукълбо ситуацията е малко по-различна, тъй като  пролетта настъпва, когато в Северното е есен – те преместват часовниците си напред през септември-октомври, а назад между февруари и април. Все пак ще ви дадем за пример страни, в които също се сменят лятно и зимно часово време: Австралия, Бразилия, Парагвай, Уругвай, Нова Зеландия. 
 
Интересно е, че най-дълго „лято“ в Южното полукълбо имат в Намибия.Цели 127 държави не преминават от зимно към лятно часово време, а две територии е „лято“ през цялата година – на о-в Макуайр (Австралия) и Сан Луис (Аржентина).
 
Еconomic.bg
 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега