LifeStyle

Кога децата спират да вярват в Дядо Коледа?

0

Кога децата спират да вярват в Дядо Коледа е променлива величина и зависи много от това как са представени митовете за него у дома. На някои деца са казани основите на мита, че Дядо Коледа е реален и ходи по домовете на Бъдни вечер, като оставя подаръци за добрите деца и наказва лошите.

Той има много магически атрибути. Когато е представена тази кратка история, то децата спират да вярват в нея на около 8-годишна възраст. Тогава децата придобиват сериозна база от познания и логиката им се усъвършенства, така те могат сами да стигнат до истината или да започнат да задават въпроси за съществуването на Дядо Коледа, особено ако видят подаръците в гардероба или пък бележка адресирана до детето с почерка на мама или татко.

Приятелските отношения с други деца също могат да провалят „съществуването” на Дядо Коледа, тъй като децата могат да попаднат на приятелчета, които вече знаят истината за него. Някои деца спират да вярват в Дядо Коледа, ако друго дете им е казало, че той не съществува. Също така, те могат да забележат, че белобрадият старец не е универсален, защото имат приятели, които не празнуват Коледа. Децата могат да забележат и разликата в подаръците между по-заможните деца и тези, чийто родители са с по-ограничен бюджет.

Когато децата спрат да вярват в Дядо Коледа, те могат да започнат да се чувстват предадени, ядосани и излъгани от своите родители. Важно е как точно родителите са го представили. Има много мнения по въпроса или недостатъци на умишленото лъгане на децата за нещо, което родителите много добре знаят, че не е истина. Някои родители увъртат и представят Дядо Коледа като духа на даването, така че цялата щедрост изразява него. Обикновено децата спират да мислят за Дядо Коледа като физическо същество и ако те не са мислили за него по този начин, то удара от „несъществуването” му няма да е толкова силен. Други деца, които наистина имат конкретен образ в ума си, са напълно разочаровани, когато вярата умре, а трети се чувстват по-умни, защото са разбрали истината.

Разбира се, родителите искат да избегнат причиняването на ненужна болка, когато децата спрат да вярват в Дядо Коледа, така че е много важно как ще бъде представен той. Това може да е в противоречие с много коледни филми и анимации, които усърдно защитават съществуването на Дядо Коледа, така че родителите трябва да преценят, кои от тях да позволят на децата си и какви въпроси могат да предизвикат. По-добре е да бъдете малко по-уклончиви, отколкото да кажете пълна лъжа. Позволете на децата да вярват в това, в което вярват и да вярват толкова дълго, колкото искат.  Родителите, могат да кажат на децата си, че те сами решават в какво да вярват.

Някои деца и възрастни не спират да вярват, когато гледат на Дядо Коледа като духа на Коледа  и наподобяване на Христос. Хората с такава гледна точка допринасят за митовете на Коледа с техните мили и щедри действия. Когато децата изразяват разочарованието си от мита, родителите могат да ги научат да играят ролята на Дядо Коледа със своите щедри действия. Родителите могат да ги включат в благотворителна дейност, като например събиране и разпространение на играчки за децата в неравностойно положение и да действат като Дядо Коледа през цялата година.

източник: mamatatkoiaz.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега