Бургас, Политика, Топ новини

Кметът Николов защити правата на рибарите от Бургас и Варна

0

Рибарите от Бургас и Варна да могат да ползват  възможностите на оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство”  наравно с колегите си от градовете с население до 50 000 души. Този наболял проблем  постави пред представителите на ЕК кметът на Бургас Димитър Николов.

Това стана по време на 14 комитет за наблюдение на ОПРСР, което се провежда днес и утре в Бургас

“Сегашните изисквания лишават стотици рибари от Бургас и Варна от правото чрез програмата да си закупят нови лодки, оборудване, системи за сигурност или да преминат през обучителни курсове. Надявам се, че ще съобразите новия регламент за кандидатстване с тази явна несправедливост”,  категоричен бе Николов.

Той припомни, че риболовът е потомствен поминък в двата региона. В графата на тези, които нямат възможност да кандидатстват, са например рибарите от Ченгене Скеле.

Въпросът за условията, които ограничават рибарските общности от големи населени места да ползват еврофинансиране, е поставян многократно от бургаския градоначалник, а днес бе повдигнат пред Франгискос Николиан, началник на отдел “Структурни мерки: България, Гърция, Италия, Кипър, Малта, Румъния, Словения, Хърватия” и пред Кристиан Бадиу, координатор за България от отдел “Структурни мерки: България, Гърция, Италия, Кипър, Малта, Румъния, Словения, Хърватия”.

Те се съгласиха с аргументите, представени от Николов, и се ангажираха да ги вземат предвид за новия програмен период.

На срещата присъстваха още зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, Янчо Янев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Галин Николов – заместник изпълнителен директор на ИАРА, Цветанка Палазова – Директор на дирекция “Европейски фонд за рибарство”. 

До момента, благодарение на Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” и в подкрепа на местната рибарска общност, Община Бургас реализира амбициозния проект за изграждане на нов рибарски порт в Сарафово.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега