Бургас, Общество, Политика, Топ новини

Кметът Николов временно отстрани директорката на ОДЗ “Веселушко”

0

Кметът на Община Бургас Димитър Николов отстрани временно от  длъжност директорът на ОДЗ “Веселушко” Гюлхан Ахмедова. Освен нея от днес временно са освободени двете медицински сестри, които са били на работа в деня, когато са установени синини от ухапвания по тялото на момиченце в детската ясла.

На тяхно място е назначен временно изпълняващ директор и медицински сестри, които да поемат още днес грижата за децата от яслата.

Временното отстраняване от длъжност е до приключването на съвместната проверка за инцидента на дирекция “Социално подпомагане” Бургас – “Отдел закрила на детето” и Детска педагогическа стая към ОДП Бургас.

Мотив за отстраняването на двете медицински сестри е, че след като са разбрали за синините по гърба на детето не са уведомили веднага директора, лекар и родителите. Това е станало едва в края на работния ден.
Мотив за отстраняването на директора е, че след като не е бил уведомен веднага от своите подчинени, значи е осъществявал занижен контрол на екипа си и не е създал вътрешна организация да бъде информиран своевременно, каквото задължение е описано в трудовата характеристика на персонала.

В изисканите писмените обяснение от екипа на детската градина се твърди, че децата не са оставени без надзор нито за секунда. В същото време родителите на детето категорично заявяват, че инцидентът е станал в детската градина.

Компетентните институции ще установят, каква е истината, но със сигурност е допуснато нарушение на вътрешния ред, което е породило съмнения и в родителите, и в обществото. Община Бургас изказва пред родителите съжаление за случилото се с момиченцето. Макар и без все още да е доказана истината, резултатите от проверката показват, че е имало занижена наблюдателност и липса на своевременна реакция от екипа на детската градина. Именно принизената наблюдателност е вид бездействие, което не трябва да бъде допускано в нито едно детско заведение.

“Най- важна е сигурността на децата и нито един случай на травмирано или физически пострадало дете не може да бъде подценяван, както е направил екипът на детската градина”, заяви кметът на Бургас.

До дни той ще извика на среща всички директори на детски заведения в града за засилване на контрола в градините.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега