Бургас, Култура, Общество, Политика, Топ новини

Кметът: Горд съм с успехите на всички, които запазват славата на Бургас като град на култура

0

Бургаският кмет Димитър Николов поздрави бургазлии по повод 24-ти май – Денят на българската просвета и култура.

В поздравителния си адрес Николов изрази гордостта си от успехите на всички бургаските ученици, учители, писатели, художници, артисти, певци, журналисти. Кметът определя делото на Кирил и Методий като “символ на духовния стремеж на българския народ към знание и културен разцвет”.

Вижте какво пожела още той:

Уважаеми учители, ученици, просветни и културни дейци, скъпи бургазлии!

Приемете моите поздравления по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май!

Делото на светите братя Кирил и Методий е символ на духовния стремеж на българския народ към знание и културен разцвет. То е онази здрава спойка, която ни обединява като нация, за да устоим на трудностите във времена на изпитание. Създаването на писмеността е едно от най-важните събития в историята на българската държавност.

Светите братя запалиха огън, който ни е давал светлина в най-мрачните и героични моменти от нашата история. От този огън черпим светлина и днес. Паисий ни завеща да помним и тачим своя род и делото на нашите първоучители. Патриархът на българската литература Иван Вазов издигна красотата и силата на българския език на най-високия пиедестал.  

Кирил и Методий отредиха на България достойно място на културната и политическата карта на Европа, създадоха духовни мостове между нашия и другите народи. Те са заслужено признати за съпокровители на Европа, а българският език заема достойното си място сред официалните в Европейския съюз.

Днес с гордост може да кажем, че 24 май е най-истинският и най-българският празник. Ден, в който си припомняме максимата, че словото е по-силно от всяко оръжие!

В навечерието на празника искам да заявя, че съм изключително горд с успехите на бургаските ученици, учители, писатели, художници, артисти, певци, журналисти – всички, които допринасят за това славата на Бургас като културен, креативен и интелигентен град да не помръква.

Искрено Ви желая здраве, вдъхновение и все така да поддържате жив и витален откривателския и победителския дух на Бургас!

Честит празник


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега