Uncategorized

Китайците си създават собствена Wikipedia

0

Изминаха близо 13 години откакто китайското правителство блокира за първи път достъпът на своите граждани до свободната енциклопедия Wikipedia. След това имаше още десетки подобни случаи.

Сега, в опит да предложи подобна услуга, като разбира се запази пълен контрол над публикуваното съдържание, правителството планира да изгради собствена онлайн енциклопедия. Може да се каже, че проектът е в напреднала фаза, тъй като държавата е започнала да наема хора – общо трябва да станат 20 хил. души, които да създават съдържание.

Ян Музи, главен редактор на проекта и председател на Асоциацията за разпространение на книги и периодични издания в Китай, сравнява китайската енциклопедия като “Великата китайска стена”.

Уеб базираният ресурс ще покаже “най-новото развитие в науката и технологиите в Китай, ще популяризира историческото наследство, ще увеличи културната сила и ще укрепи основните ценности на социализма”.

Целта е до 2018 г. учените да напишат повече от 300 хил. статии с по около 1000 думи, разделени в над 100 категории.

Засега не е ясно дали китайската енциклопедия ще бъде преведена на други езици и дали ще бъде достъпна за читателите извън Китай.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега