Общество

Китайският “Хавай на Изтока” търси 1 милион нови жители

0

Тропическият остров Хайнан в Китай, наричан “Хавай на Изтока”, предлага субсидирани жилища и бързи работни визи, като част от амбициозна кампания за привличане на 1 милион нови жители до 2025 г., тъй като се стреми да стане новият пример за отварянето и икономическото развитие на страната.

С население в момента от около 9,3 милиона души, южната провинция, която наскоро беше избрана от президента Си Дзинпин за най-голямата китайска зона за свободна търговия, се надява да “завладее” първите 200 000 нови участници до 2020 г., съгласно план, публикуван в неделя от провинциалното правителство.

От 1 милион души, които искат да привлекат до 2025 г., “голям брой” ще бъдат чужденци, казват местните власти.

Островът приветства “квалифицираните” в технологиите и в други области от цял свят и от Китай, включително Хонконг, Макао и Тайван, всички от които са поканени да кандидатстват за постоянно пребиваване в Хайнан със своите съпрузи и деца, пише “Бизнесинсайдър“.

Съгласно новия си план за привличане на талантливи работници, правителството на Хайнан заяви, че новопристигащите ще бъдат освободени от скорошните ограничения, прилагани при закупуването на имоти.
“От деня, в който се заселят, [новодошлите] ще се радват на същото третиране като местните жители по отношение на закупуването на имот”, каза Ху Джуран, ръководител на провинциалния жилищен орган, на пресконференция.
Неговият коментар идва като разяснение, след като местното правителство миналия месец наложи забрана на всички чуждестранни лица да купуват имоти на острова.

За чужденците, които желаят да се преместят временно а острова, местните власти заявиха, че заявленията за визи за работа – валидни до пет години – ще бъдат обработвани и издавани в рамките на два дни.

А за китайските граждани, които искат да се заселят тук, правителството на Хайнан ще улесни кандидатите с висше образование да направят постоянна регистрация на цялото си домакинство на острова.

Сред предлаганите финансови стимули е субсидията за месечен наем от 2000 юана (315 щ.д.) за лица на възраст под 40 години, притежаващи магистърска степен. Стойността пада до 1500 юана на месец за новодошлите с бакалавърска степен.
 
Economic.bg.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега