LifeStyle

Китайската космическа станция ще падне на Земята през уикенда

0

Учените смятат, че китайската космическа станция Тянгон-1 (Tiangong-1), върху която бе изгубен контрол, може отново да влезе в атмосферата на Земята през уикенда.

Изследователската група Aerospace Corporation, финансирана от САЩ, обяви, че понастоящем се предполага, че Tiangong-1 ще влезе отново в атмосферата на Земята около неделя – 1 април.

Европейската космическа агенция предложи подобен времеви отрязък, оценявайки, че модулът ще падне между петък, 30 март, и понеделник, 2 април, съобщава CNBC.

Пусната през 2011 г., 8,5-тонната космическа лаборатория “Tiangong-1”, известна още като “Небесния дворец”, постепенно се разпада и през 2016 г. властите признаха, че с нея са се провалили.
Сега обаче части и отломки от нея може да причинят сериозни вреди, падайки на Земята.

Aerospace Corporation заяви, че въпреки че е невъзможно да се очертае точно къде ще падне модулът, някои региони имат по-голям шанс – северен Китай, Близкия Изток, централна Италия, северна Испания и северните щати на САЩ, Нова Зеландия, Тасмания, части от Южна Америка и Южна Африка.

Космическата агенция вече обяви, че шансът човек да бъде ударен от отломките на Tiangong-1 е около 1 милион пъти по-малък от шансовете за спечелване на джакпота на САЩ Powerball и допълни, че само едно лице досега е регистрирано като засегнато от космически отломки и тя (тъй като е било жена) не е била ранена.

Джонатан Макдауъл, астрофизик в центъра “Харвард-Смитсониън”, отбеляза в своя публикация в Туитър, че смята, че падането на космическата станция е най-вероятно да стане в неделя или понеделник.

Преди време Макдауъл обясни, че грешка от един час при предсказване на времето за падане на станцията води до разлика от 17 000 мили в изчисляването на възможната точка на падане.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега