Бизнес, Общество

Китайците отново са лидер на пазара за предмети на изкуството

0

Китай отново стана годишен лидер на световния пазар на предмети на изкуството, продавани на търг. Оборотът на търговията от тези предмети обаче

се е свил с 22 на сто, заради спад на продажбите на произведения за над 10 милиона долара. Това сочи годишният доклад на Артпрайс (Artрrice), цитиран от Франс прес.

През миналата година на търгове в света са били продадени предмети на изкуството за 12,5 милиарда долара, спрямо 16,1 милиарда долара през предходната година, посочва Артпрайс, която е световен лидер на банките за данни за продажбите и индексите на предметите на изкуство.

Въпреки това свиване, западният пазар отчита рекордно нарастване с 11 на сто на броя на трансакциите с предмети на изящното изкуство (без антиките, анонимните културни предмети и движимото имущество).

След като през 2015 година Китай бе детронирана от САЩ като световен лидер в сектора, Поднебесната империя отново се наложи през 2016-а като първа сила. Възползвайки се от спада на продажбите на Запад, Китай отчита оборот от 4,8 милиарда долара, или минус 2 на сто. Това е дял от 38 на сто от световните търгове. Шест китайски къщи за продажби на предмети на изкуството вече са в световните топ 10.

САЩ, които вече са втори в класацията, имат за миналата година продажби на стойност 3,5 милиарда долара, или 28 на сто от световния пазар. Великобритания е трета със 17 процента от пазара.

Рекордьор в търговете за 2016-а е картината “Купа сено” на импресиониста Клод Моне, продадена за 81,4 милиона долара. Този шедьовър бе продаден през 1990 година за 4,8 милиона долара.

От старите майстори картината “Лот и неговите дъщери” на Рубенс бе продадена за 58,1 милиона долара в Лондон.

Рекордът при модерното изкуство за 2016 година държи сочения за бащата на абстракционизма Василий Кандински с произведението “Твърд и извит” (“Rigide et courbe”).

Ню Йорк си остава безспорният лидер на центровете за търгове, с 3,2 милиарда долара оборот през миналата година, следван от Пекин с 2,3 милиарда долара, който отне второто място на Лондон. Британската столица е била на трето място с 2,1 милиарда долара.

Източник: БТА


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега