Бургас, Интервю, Общество, Топ новини

Д-р Дарина Давидова: Кистите на яйчниците са сред най-честите заболявания при жените

0

Наред с вагиналните инфекции, кистите на яйчниците са едни от най-честите заболявания на половата система при жената. Причината за тяхната честота е комплексна – външна среда (храна, начин на живот), която често обуславя хормоналните кисти , наследствен момент,  висока диагностична възможност на техниката и т.н.

„Кистите на яйчниците могат да засягат всяка възрастова група при жените и това също допринася за честотата на заболяването.  Случва се дори и при подрастващите момичета, при които все още няма цикъл, да настъпи хормонално нарушение и да се появи киста.„ обяснява акушер-гинекологът д-р Дарина Давидова от университетска болница „Дева Мария.

Няколко основни симптома са характерни за кистите на яйчниците – болка ниско в корема , закъснение на менструацията или генитално кървене извън дните за менструация, чувство за подут корем, болезнена менструация.  Симптомите могат да се появяват едновременно или поотделно, могат да се припокриват и със симптоми на други заболявания, затова и диагнозата се поставя едва след преглед при гинеколог. 

При някои жени симптоми дори няма и се откриват при профилактичен преглед. Кистите могат да бъдат различни видове- такива на единия яйчник, двустранни, еднокамерни, многокамерни, фоликуларни, кисти на жълтото тяло, ендометриозни, дермоидни, кисти при Синдром на поликистозните яйчници.

„Правилната ориентация за вида на кистата насочва за съответното лечение. Например, ако ние, гинеколозите, се съмняваме за ендометриозна или дермоидна киста – то тогава лечението е задължително да бъде оперативно. При ендометриозните  „шоколадови “  кисти след оперативното им отстраняване пациентката се нуждае и от продължително хормонално лечение по схема.“ разказва АГ специалистът. 

Ендометриозата е особено опасно заболяване, тъй като засяга и репродуктивните възможности на жената.  Хубавото е, че голяма част от кистите биха могли да се излекуват с хормонално лечение- като фоликуларните или тези при Синдрома на поликистозни яйчници. Ако кистата е до 4 см.диаметър с гладка повърхност, бистро съдържимо, без папили, подвижа при преглед- което е белег за доброкачественост, може да се изчака няколко менструални цикли и да се проследява. Възможно е да настъпи „самоизлекуване“, възможно е да се направи и опит за хормонално лечение, което в повечето пъти е успешно, преди да се пристъпи към операция.

„Разбира се, всеки случай е различен тъй, че индивидуалният подход към пациента е изключително важен. При каквито и да е оплаквания е добре да бъде направена консултация с гинеколог и да не се пристъпва към самолечение.“ обяснява д-р Давидова.

Акушер-гинекологът Д-р Дарина Давидова преглежда както в университетска болница „Дева Мария“, така и в медицински център „Света София. През този месец д-р Дарина Давидова ще е част от програмата „Женско здраве“ и ще извършва гинекологична профилактика на преференциални цени в университетска болница „Дева Мария“. За запазване на час: 056/ 89 62 62.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега