Бургас, Политика

Стефан Кенов: Частници хващат държавен дивеч и го пускат за отстрел в именията си

0

Бургаският депутат Стефан Кенов поиска проверка за злоупотреба с лова. Секретарят на ПГ на Българския демократичен център Кенов алармира от парламентарната трибуна, че частници нарушават закона за лова и етиката като хващат държавен дивеч и го пускат за отстрел в свои заградени имения.

Той поиска министърът на земеделието и храните Десислава Танева да обяви има ли проверки след сигналите и протестите на ловци и какво са констатирали инспекторите. Тя от своя страна тя обеща да ревизира вече направените инспекции от Изпълнителна агенция по горите.

В българските гори се изграждат частни заграждения, където се пускат животни, уловени в държавните гори, а след това биват подлагани на отстрел, заяви Кенов. Той посочи, че за тези груби нарушения се знае от края на миналия месец, когато ловци организирали протест в село Хвойна, община Чепеларе. Недоволството им бе провокирано от това, че в горите безогледно се вдигат огради, където се пускат за избиване животни, хванати с капани.

С извършването на тези деяния са нарушени редица текстове от Закона за лова и опазване на дивеча. Нарушават се всякакви морални правила и ловната етика. Пускането на уловен дивеч в оградена площ и неговото избиване, няма нищо общо с лова”, каза от трибуната на НС Кенов.

Той се обърна към министъра на земеделието и храните с въпрос какви действия са предприети от Изпълнителната агенция по горите след протеста на ловците в с. Хвойна, направени ли са проверки и какви актове са съставени. В питането си той поиска информация колко са изградените огради в горите и дали за всички има съгласуване със земеделския министър.

Министър Танева посочи, че започналите вече проверки ще бъдат приключени на 19 декември и тогава ще се съобщят резултатите от тях. Миналата година обаче били правени такива инспекции и нарушения не били открити. Кенов контрира Танева, че думите й не отговарят на случващото се в страната и всеки ловец може да го докаже с данни. Арендаторите нарушават с контролирания отстрел правата на между 116 и 118 хиляди авджии, които надлежно плащат своя членски внос в Ловнорибарския съюз и сдруженията, категоричен е депутатът от „България без цензура“. „Ще си взема забележка. Ако Вашето твърдение е вярно, то Изпълнителната агенция по горите не си е вършила и не си върши работа. Ще проверя кои са лицата, отговарящи за проверките миналата година“, обеща министър Танева.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега