Общество, Топ новини

Касата ще поема още една безплатна пломба

0

Пациентите вече ще имат право на три безплатни пломби в рамките на година. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща трета лечебна дейност в полза на здравноосигурените на възраст над 18 години. Това е регламентирано в Националния рамков договор (НРД) за дентални дейности за 2017 година. Документът бе подписан от НЗОК и Българския лекарски съюз, съобщават от Здравната каса.

От здравната институция посочват, че проектът за рамковия договор е приет от Надзорния съвет на касата на 20 януари. Той е останал на разположение за обществено обсъждане в законоустановения срок.

С документа се регламентира и възможността отчитането на финансово-отчетните документи на изпълнителите на извънболнична дентална помощ да се осъществява само през информационната система на НЗОК. С това отпада необходимостта отчетните документи да се представят в районните здравноосигурителни каси на хартиен носител. Срокът за това е четиридневен, а не както досега – тридневен.

Очаква се до края на месеца и Българският лекарски съюз да подпише рамковия договор със Здравната каса. Утре съсловната организация ще проведе общо събрание, на което документът ще бъде обсъден.

Припомняме, че снощи стана ясно, че джипитата не одобряват критериите, заложени в проекта за Национален рамков договор. Те съзират предпоставки за правен хаос и проблеми при прилагането на нормите на НРД, включително налагане на санкции.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега