Бургас, Политика, Топ новини

Въпреки машините: Кънев от БСП печата 7,4 млн. бюлетини за вота на 11 юли

0

Фирмите на депутата и кандидат за шести мандат от БСП Петър Кънев ще изработят 7 408 500 бюлетини за изборите на 11 юли. За това информираха колегите ни от 19 минути.

Независимо, че за първи път ще имаме изцяло машинен вот. Бройката е според невероятния брой гласоподаватели в България, който се твърди, че имаме и е по-голям от целокупното население на страната (6,9 млн. души), както го измерва Националният статистически институт. С тази разлика, че в данните на НСИ влизат и децата до 18-годишна възраст, които са над 1 млн.

Информацията ни е от първа ръка разкри ЦИК в специално официално писмо в отговор на въпроси на 19 минути. В него председателят Камелия Нейкова ни информира, че изпълнителят БНБ е посочил двама подизпълнители: Демакс АД и Демакс Ди Пи Ай АД. Тези дружества са декларирани като собственост от дългогодишния депутат от БСП и водач на листата на партията в Бургаския многомандатен район и на тези избори Петър Кънев.

Това е огромен скандал заради очевидния конфликт на интереси. Освен, че Кънев е участник в изборите, печатницата на БНБ има достатъчен капацитет, за да изработи сама бюлетините. Според закона тя само „по необходимост” има право да преотдава работата. Този тираж се печата за часове и при наличието на толкова дни до изборите няма никаква необходимост за преотдаване на работата.

БНБ отказа – за пореден път – да отговори на 19 минути по каква причина изпитва необходимост от един и същи подизпълнител и то баш депутат, близък с 2 от членовете на управителния съвет на централната банка, при положение, че и да имаше нужда, в София има немалък брой други печатници, които могат да свършат тази елементарна и бърза работа. И то доста по-качествено от Демакс, за което личният ни опит като клиенти на тази база ни стига за преценка. Но БНБ миналите избори даде 728 400 лв. за същата услуга.

Още по-скандално е наемането за предпечат на Демакс Ди Пи Ай на Кънев. За миналите избори тя взе 108 000 лв. за нещо, което струва 2000 лева – бюлетините нямат особен дизайн и няма нужда от криейтив и други неща, които биха направили цената на предпечата им например 10 000 лв. А какво говорим за 108 000 лв.

Не можем да знаем какви пари дава БНБ сега на семейните фирми на Петър Кънев, тъй като оттам противозаконно отказват достъп до информация.

Не е ясно дали и този път поръчката им е „ин хаус” – заобикаляща закона, като не се прави конкурс, а направо се връчва на определен фаворит – по този тертип само от края на 2019 г. до 1 април 2021 г. са раздадени от миналото правителство 8,7 млрд.лв., както изчисли финансовият служебен министър А. Василев.

Напомняме, че само през последния месец от работата на миналия кабинет – април 2021 г., фирмите на Кънев взеха от него поръчки за 14,6 млн.лв., докато той битуваше като опозиционен депутат в 1-месечното Народно събрание.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега