Бургас, Политика, Топ новини

Кънев: Екостикерите няма да струват милиони; Печатницата му: За година ще струват 12 млн. лв.

1

Днес БСП регистрира листата си за Бургас. Веднага след регистрацията репортер на VoxBurgas разговаря с обявения за водач на листата бивш депутат Петър Кънев.

На въпрос дали очаква отлив на симпатизанти, какъвто отчитат социолозите, заради бизнес начинанията му и обществената поръчка за въвеждане на екостикери. Имено новите стикери станаха повод за бружение от шофьорите, защото цената им скача двойно, а реално може всичко да остане само електронно.

“Много глупости се изприказваха за екостикерите. Това всъщност са едни чипове, които се слагат при годишния технически преглед. Никой няма да бъде ощетен с милиони, каквито неистини се тиражират.”, каза Кънев пред нашия репортер. 

Да, но точно неговата печатница “Демакс” опровергава това твърдение пред колегите ни от “Труд”.

Семейната фирма на Кънев е била единствен кандидат (също не случайно), явил се на обявената обществена поръчка за отпечатване на документи за ГТП. Процедурата приключва на 30 април м. г. като договорът е за 5 897 142,50 лв. без ДДС. Любопитен факт е, че промените в Наредба Н-32 на транспортното министерство, с които се въвежда екостикера с чип са публикувани в “Държавен вестник” на 11 септември 2020 г., повече от 4 месеца след договора с “Демакс”. В отговора от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” до “Труд” сочат, че не необходим анекс към сегашния им договор с “Демакс”, въпреки че след 12 юли т. г. очевидно плащанията по него стават по-големи. Освен това отпечатването на 1,5 млн. екостикера ще струва на производителя 10 200 000 лв. без ДДС – близо два пъти повече от цялата обществена поръчка.

Т.е. екостикерите ще струват повече от два пъти по-скъпо на държавата и на всички данъкоплатци. Освен това всички шофьори ще плащат повече за ГТП и в пунктовете.

“Увеличението е с 3 лева”, уточни Кънев пред нашия репортер, но пропуска да отбележи, че цената на слаганите в момента на ГТП холограмни лепенки е 3,50 лв. без ДДС,  а с увеличението от 3,30 лв. ще стане 6,80 лв. без ДДС, това отново е по данни на печатница “Демакс”.

В интервюто си за VoxBurgas той казва, че въвеждането на стикерите е по искане на Министерство на транспорта, което си е напълно вярно. Въпросът е той като депутат от БСП, а и партията като такава защо не е застанала срещу искането за въвеждането им, което ще ощети реално всички български домакинства, които имат автомобили. 

Цената на ГТП расте и в повечето градове вече е минала 40 лв., при 25-30 лв. само преди година. Една от предпоставките е точно въвеждането на стикера.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега