Vox Populi

Кандидати за десни избиратели

0

Роди се! Новият политически проект вдясно се появи на бял свят на фона на българското и европейското знаме, че и се изпрати с химна на Европа, който не тръгна и се наложи да бъде изтананикан от Стоян Михалев, поне докато озвучителят не оправи гафа.

„Български манифест за Европа“ е пилотният проект на бъдещата нова (поредна) коалиция. В него влизали „хора с доказани принципи и качества – професионалисти и експерти в своята област“, сред които Радан Кънев, Мартин Димитров, представители на „Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирева, Зелените, ДЕОС и други. 

Като погледнеш на първо четене нищо ново. Хората са си същите. Новото уж било, че този път ги обединява мисията за достойно представяне на България по време на Европредседателството. Само, че пропускат един важен момент. Каквото и да измислят умните им глави, каквито и декларации, позиции и манифести да напишат, други хора ще представят България и приоритетите й пред европартньорите ни. С две думи: манифестът за европредседателството на ДСБ и Да, България е като алтернативния бюджет на БСП – няма да има реализация. Просто, защото едните не са управляващи и нямат мнозинство, че да прокарат какъвто и да е бюджет, а другите изобщо не са в Парламента, за да представят каквато и да е позиция.

Най-тъжното е, че не си дават сметка за едно. Дори и някой от европейските гости да обърне внимание на малките аутсайдери вдясно, то ще в кафе-паузата на някоя среща и то във фоайето на НДК. Не искам да обидя никой. Просто толкова ни е тежестта. Заради всичките разделения и караници, които ни оставиха извън дневния ред на политическия живот в страната.

И днес продължаваме ударно. Николай Ненчев, министър до последния ден в кабинета „Борисов 2“, се обадил на Христо Иванов, за да му съобщи, че БЗНС напускали Реформаторския блок и ще се включат в новия проект. Хвала. Нищо, че преди един месец беше пак с тях, после преди две седмици беше в Реформаторския блок, а сега „твърдо“ е решено, че ще пише манифеста с ДСБ и Да, България. Последователност та дрънка. То и със Зелените и ДЕОС е същата картинка – ту са в коалицията, ту са извън нея.

Очертава се и Движение България на гражданите да се присъедини към тази група. Острите критики на новия лидер Димитър Делчев към Борисов и ГЕРБ, със сигурност са се харесали на лидерите на новата коалиция. Дори самият Радан Кънев някъде спомена, че му направило добро впечатление промяната в отношението на ДБГ към ГЕРБ и даже похвали идеята им за „Реформаторска общност за демокрация“. 

Май само СДС ще остане в изолация. Нещо, което само доказва факта, че основната цел не е да се обединят десните избиратели, а чрез механично събиране да се постигне колкото се може по-голям резултат (по възможност над 4-те %, а не под тях). Ако забелязвате дори вече не се говори за „автентичната десница“. Новата коалиция около ДСБ и Да, България се определя като „демократична общност“, тук-там като „дясна“, но изрази от рода на „старата градска десница“ или „автентичната десница“ липсват.

Защо без СДС тази коалиция ще е обречена на провал. 

Първата причина: Както и при Синята коалиция, така и при Реформаторския блок, най-много се разчиташе на структурите на СДС, които през годините, макар и намалели многократно, се оказаха единствените стабилни в старото дясно. Това се доказа и на местните избори, след които СДС имаше най-много кметове и общински съветници в рамките на Реформаторския блок.

Втората причина: Няма как да говорим за алтернативно дясно обединение, ако в него не влиза най-старата автентична дясна партия – СДС. 

Но стига само и идеята РБ и новата коалиция около ДСБ и Да, България да се явят отделно и да разделят онези 300 хиляди гласа, което на практика да остави и двете формации извън играта.

В крайна сметка в новата коалиция вече си има двама бивши министри на Борисов, не ми е ясно какъв точно е проблемът на ДСБ и Да, България с Божидар Лукарски. А може би Николай Ненчев е подал оставка си като шеф на БЗНС? Може и аз да не съм разбрал. 

Дерзайте, колеги! Но не забравяйте отговорността, която носите пред избирателите. Ако трябва затваряйте се в зала 1 на НДК, стойте там един, два, три дена, една седмица, но докато не изгладите противоречията си и не излезете най-накрая обединени, не си и помисляйте да се показвате пред десния избирател. Защото на него вече му писна от сюжета „на ти си куклите – дай си ми парцалките“.

 

за автора: Дончо Златев е младежки лидер на СДС и член на Националния съвет на партията


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега