Бургас, Общество

Кампания на Общината разяснява как да се предпазим от туберкулоза

1

Как да се предпазим от туберкулозата, какви са рисковите фактори за заразяване и защо заболяването се разпространява с бързи темпове? Това са акцентите в тазгодишната кампания, посветена на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. Тя се организира от Община Бургас съвместно със Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания, сдружение “Каритас”, Общински младежки клуб “J. J. Cool A” и БМЧК.
В кампанията ще се проведат следните дейности: обучение на доброволци от Общински младежки клуб “J. J. Cool A”, Община Бургас от специалисти от Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Бургас ЕООД; срещи и дискусии с подрастващите и млади хора от ЦНСТ, Център за настаняване от семеен тип “Ронкали” и др. социални звена  на територията на община Бургас и представяне на презентация.
          На 24 март от 10:00 до 12:00 часа в района на ул. “Александровска” и ул. “Богориди” доброволци на Общински младежки клуб “J. J. Cool A” и БМЧК ще раздават на гражданите информационни материали. В тях може да прочетете какво представлява заболяването, как да се предпазите от него, какви са рисковите фактори за заразяване с “жълтата гостенка” и механизмите на разпространение.
     Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга белите дробове  и е пряко свързано със социалните и икономически проблеми – бедността, безработицата, закъснялата диагностика.

Основните рискови фактори, предразполагащи към заболяване от туберкулоза, са тютюнопушене, злоупотребата с алкохол, някои хронични заболявания, които намаляват имунната защита на организма, пристрастяването към наркотици, ХИВ/СПИН. Заразяването става по въздушно-капков път, при ползване на едни и същи прибори за хранене и при непосредствен контакт с болен.
Процентът на смъртност, причинена от туберкулоза, е най-висок в сравнение с останалите заболявания, сочат последните данни на Световната здравна организация. Болестта се разпространява със заплашителни темпове.


1 Коментар

  1. Isabella март 30, 2017 at 19:33 -  Отговор

    At last! Someone who undnsstaedr! Thanks for posting!

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега