Uncategorized

Калифорния организира референдум за излизане от САЩ

0

Движението Yes California внесе в прокуратурата на Калифорния предложение за референдум за независимост от САЩ, съобщава „Лос Анджелис таймс“.

Активистите са поискали да бъде регистрирано искането за референдум, който се нарича „Calexit: плебисцит през 2019 за независимостта на Калифорния“. След това те ще започнат да събират подписи в подкрепа на допитването. По думите им вече има 13 000 доброволци.

Вицепрезидентът на движението Yes California Маркус Руис Евънс заяви, че организацията за искането на референдума е било планирано за началото на   следващата година, но изборът на Доналд Тръмп за президент принудил активистите да побързат. „Всичко е реално. Отнасяме се към това сериозно“, подчерта Евънс.

Привържениците на отделянето на Калифорния от САЩ се надяват гласуването да се проведе на 13 март 2019 г. Въпросът ще гласи „Смятате ли,  че Калифорния трябва да стане свободна, суверенна и независима държава?“.

Резултатите трябва да бъдат признати, ако в гласуването участват над 50% от жителите на щата и над 55% от тях отговорят положително.

Жители на Калифорния призоваха на 9 ноември, веднага след президентските избори в САЩ, да започне кампания за излизане на щата от САЩ. Хаштагът #Calexit (California exit, по аналогия с Brexit) бързо набра популярност в Twitter.

Калифорния е най-гъсто населеният щат в САЩ- с почти 40 млн. жители и е на първо място сред американските щати по обем на БВП.

 

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега