Бургас, Общество, Топ новини

Калата се завърна у дома

0

Титанът на българската сатира Георги Калоянчев вече ще посреща хората на входа на Летния театър в Бургас. Скулптурата му в естествен ръст е дело на Георги Чапкънов. Паметникът беше открит на специална церемония, на която присъстваха съпругата на големия актьор Валя Калоятчева, синът му Ивайло Калоянчев,  Никола Анастасов, Славчо Пеев, приятели, близки и почитатели на Калата.

“Калоянчев го боготворях, велик е наистина. Имах късмета да направя неговата скулптура. Благодаря на всички бургазлии, които дадоха, каквото можаха, за да стане тя факт. Свърших си работата, щастлив съм, бъдете и вие щастливи”, каза по време на церемонията скулпторът Георги Чапкънов – Чапа.

Изграждането на паметника на Георги Калоянчев стана след като Общественият дарителски фонд и Община Бургас започнаха кампания за набирането на средства под надслов “Аз дарявам за Калата”. В нея се включиха много културни институции, организации и граждани.

Паметния ден за Бургас уважиха министър Ивелина Василева, кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, Георги Николчев от Обществения дарителски фонд.

“Днес е специален ден за града ни. Специален, защото ние, бургазлии, показваме отношението си към един наистина велик българин, роден в Бургас. Благодаря на многото организации и най-вече на стотиците анонимни бургаски граждани, които даряваха за Калата. Те направиха така, че Бургас да излезе с достойно лице пред културната карта на България. Прекланям се пред вас”, каза кметът Димитър Николов.

“Господин кмете, хората в Бургас са по-усмихнати от други градове. Сигурно и Калата има дял за това”, заяви актьорът Славчо Пеев.

След откриването на паметника, в Летния театър беше поставен спектакълът “Господин Ганьо Балкански”, с който неизменно свързваме Георги Калоянчев. Този път в главния герой се превъплъти синът на Калата Ивайло Калоянчев.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега