Бургас, Интервю, Общество, Топ новини

Николина Козарова от НОИ за правата на майките и бременните (ВИДЕО)

0

Началник-сектор “Болнични и майчинство” към НОИ Николина Козарова беше един от лекторите на първото издание на Училище за бременни и родители “Мама знае най-добре”. Тя разказа, че едно от най-големите притеснения на майките е кога трябва да бъде придобит 12-месечният осигурителен стаж, въз основа на който се изплаща майчинството. Козарова уточни, че изискуемият стаж не е необходимо да бъде само и единствено в последните 12 месеца преди раждането. 

Друг казус, който е често срещан е желанието на майката да получи стаж, прехвърлен от нейните родители. Само и единствено осигурителния стаж на бъдещата майка се зачита и няма как да бъде прехвърлян стаж на родител или съпруг.

Козарова предупреди бъдещите майки да бъдат внимателни и да имат предвид как техният работодател ги осигурява. Ако осигурителят им е внасял вноски на 4-часов работен ден в последните 12 месеца, НОИ ще зачита това като 6-месечен осигурителен стаж. Плащанията към бащите са свързани със същите условия, както и при майката. Бащата трябва да е осигурен към датата на подаване на болничния и трябва да има минимум 12 месеца осигурителен стаж. Начинът за осигуряване на майката и на бащата е един и същ.

Вижте във видеото какъв период след раждането майката може да се възползва от полагаемото майчинство, на кого може да го прехвърли и могат ли работодателите да не разрешат отпуска на бащата: 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега