LifeStyle

Какво е приложението на химичните елементи в ежедневието ни?

0
Чували ли сте за химичните елементи галий и тантал? А знаете ли как влияят върху ежедневния ни живот? Софтуерният инженер на Boeing Кийт Еневолдсен решава да създаде интерактивна периодична таблица (Менделеева таблица), за да илюстрира нагледно какво огромно влияние в ежедневието ни всъщност имат тези привидно неясни елементи.  

 
Галият например влиза в състава на светоизлъчващите диоди, а тантал може да се намери в мобилните телефони, скандий се ползва за направата на велосипеди, а паладий служи в процеси по контролиране на замърсяването. Това са само няколко факта, които може да откриете в интерактивната периодична таблица на Еневолдсен. 
 
Всеки елемент в нея е придружен с кратко описание и списък с няколко различни приложения. Цветовете помагат за това да се разбере как елементите са групирани заедно, а различни символи обозначават дали са в твърдо/течно/газообразно състояние, дали елементът се среща в човешкото тяло или в земната кора, дали е радиоактивен, магнитен, благороден, дали е рядък или изобщо не се среща в природата. 
 
Таблицата има образователна цел и е пряко насочена към децата, но може да е също толкова информативна и за възрастните. Знаехте ли например, че химичният елемент криптон се ползва във фенерчетата, антимон в акумулаторните батерии, а стронций във фойерверките? 
 
 
Интерактивните таблици са достъпни за поръчка онлайн.  Еневолдсен поддържа и уебсайта ThinkZone, в който може да се намерят любопитни ресурси по математика, езици, наука, история, география, изкуство и музика. 
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега