Общество

Как се промени България за 10 г. в ЕС

0

България отбеляза 10 години членство в Европейския съюз през 2017 г. По този повод Българската стопанска камара (БСК) представя данни за промените, настъпили в България в периода след приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС през 2007 г.Показателите на България са съпоставени с тези на Румъния, приета в ЕС заедно с България през 2007 г., както и с тези на Словакия и Унгария (членове на ЕС със съпоставими показатели) и на Македония и Сърбия – географски съпоставими, нечленуващи в ЕС.

В социалната сфера най-добре се представят Унгария и Словакия, които споделят първото място, следвани от Македония. Румъния е на трета позиция, Сърбия – на четвърта, а в с най-негативни резултати е България.

В макроикономически план България се представя най-добре сред изследваните държави. Ако не се отчитат средствата от ЕС, на втора позиция е Унгария, трета е Словакия, четвърта е Македония, Румъния е на пето място, а Сърбия – на последно.

По отношение на секторните политики България заема предпоследното, пето място сред изследваните държави. В по-неблагоприятна позиция от страната ни е само Сърбия. Най-добре се представя Унгария, следвана от Словакия. Румъния остава на трета позиция, а Македония – на четвърта. Най-добре се представя България в сферата на туризма и отчасти при инфраструктурата и селското стопанство. Страната ни е с най-ниски показатели по отношение на администрацията и правосъдието.

В общото класиране България и Румъния си поделят четвъртото място в класацията на изследваните държави, а с едно място ни изпреварва Македония, която заема трета позиция. С най-добри общи показатели е Унгария, следвана от Словакия, а с най-негативен резултат е Сърбия.

Основен положителен принос за представянето на страната ни имат макроикономическите показатели, а най-негативен резултат отчитаме по социални показатели (основно демографско развитие и пазар на труда). Силно негативен принос към общото класиране на страната ни имат и секторите „Администрация“ и „Правосъдие и вътрешен ред“.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега