Общество

Как се представя България в световните класации

0

В края на всяка година идва време за равносметка какво сме постигнали през изминалата година. Базирайки се на докладите през 2018 г. на международните престижни институции Българска търговско-промишлена палата (БТПП) представя положителните и отрицателни позиции на страната ни в различни класации. 

България е отстъпила 9 места в класацията на Световната банка за правене на бизнес в изданието за 2019 г. Страната ни е паднала до 59-то място при 50-то през предходната година. В същото време Китай се издига с 32 позиции и достига до 46-то място от 28.  В класацията за най-добри страни за бизнес на списание Форбс отбелязваме спад с 12 позиции до 46-то място. 

Страната ни има слаб успех с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност. Именно това са областите, в които бизнеса и държавата трябва да насочат своите усилия за постигане на по-голям напредък, защото България все още върви с бавни темпове по отношение на дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

В „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ страната ни повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”.

Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и  в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място.

С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната бе класирана на 66-то място. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл повиши с 3 позиции екологичното представяне на страната ни.

Източник: БТПП 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега