Общество

Как “Ислямска държава” се преустройва след разгрома си

0
След като терористичната групировка “Ислямска държава” изгуби около 90% от финансовите си източници и претърпя големи поражения на бойните полета, тя все още остава сериозна заплаха. Това се казва в нов доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, публикуван на сайта на световната организация и цитиран от ТАСС. 

 
През последните месеци ИДИЛ понесе стратегически поражения в Ирак, Сирия и южната част на Филипините и бе принудена да изостави своите пунктове в градските райони. Въпреки това лидерът на ООН призовава страните да бъдат бдителни в борбата с тероризма и предупреждава от опасността за сливане на “Ислямска държава” и Ал Кайда. Според Гутериш ИДИЛ “продължава да залага на външни терористични актове”, отказвайки се от “намерението за завладяване и задържане на територии”. 
“Към днешния ден в организационно отношение ИДИЛ представлява глобална мрежа с плоска йерархия и отслабен оперативен контрол над филиалите си. Държавите членки (на ООН) подчертаха, че готовността на някои членове на мрежата на “Ислямска държава” и на Ал Каида да поддържат взаимно операциите си продължава да предизвиква загриженост, а потенциалното сливане на двете мрежи, поне в някои райони, представлява нова опасност”, предупреждава генералният секретар на ООН.
Според него отказът на ИДИЛ от завземане на нови територии, както и засиленият от страните граничен контрол, ще доведе до “намаляване на притока на новобранци и ще ограничи придвижването на чуждестранни бойци” между държавите. Според него терористи вече практически не отиват в Ирак и Сирия, а освен това държавите “отбелязват само единични случаи на вербуване на нови бойци. Гутериш смята, че занапред групировката “ще залага на по-компактни и по-мотивирани групи, готови да воюват или да извършват терористични атаки”. 
 
Антонио Гутериш акцентира и върху “разпада на създадената от ядрото на ИДИЛ глобална пропагандна машина”, и “понижаването на качеството на нейните материали”, както и на редовността и мащаба на разпространението им. Членовете на групировката продължават “умело да използват” социалните мрежи, защитени средства за комуникация и други съвременни технологии, “за да поддържат връзка, да координират действията и сътрудничеството си при извършване на терористични актове”. 
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега