Uncategorized

Как да се защитим от ебола

0

До момента смъртоносният вирус е засегна над 7500 души в Западна Африка. Досега болестта е убила над половината от заразените хора. Налице е и първият официално потвърден случай в Европа – Испания. Лекарите постоянно се надпреварват с коварният вирус на Ебола с цел да предвидят начините за предпазване от зараза. Би Би Си разпространи съвети от лекари за защита срещу болестта.

На първо място е прекият контакт! Ебола се предава чрез пряк контакт със заразени телесни течности. Кръвта, повръщаното и слюнката могат да пренасят и разпространяват смъртоносния вирус. Близките на пациентите и здравните работници са най-застрашени от инфекция, но всеки, който попадне в близост до заразен, рискува да прихване болестта. Затова, при подозрение за зараза, физическият контакт трябва да се ограничи напълно, а хората да се защитят с добре покриващо тялото им облекло. Вирусът не може да премине през защитни ръкавици, маска, очила, гащиризон и гумени ботуши, каквито използват здравните работници в Африка. Те обаче сменят дрехите си на всеки 40 минути за всеки случай. Обличането на екипа отнема 5 минути, а събличането, което не може да стане без чужда помощ – около 15. Смяната на дрехите е много рисков момент, затова задължително тялото се дезинфекцира с хлор.

Пазете очите си! Ако инфектирана капчица попадне върху кожата, тя може да бъде отмита веднага със сапун и вода или алкохолен дезинфектант. С очите обаче е различно. Капчиците течност при кихане могат да влязат направо в тях и да въведат вируса в организма. Опасни зони са и лигавицата на устата и вътрешната част на носа, както и разкъсаната кожа.

Чистотата! Един от най-шокиращите симптоми на ебола е кървенето. Пациентите могат да прокървят от очите, ушите, носа, устата и ректума. Кръв може да има и в изпражненията и провръщаното. Почистването носи един от най-високите рискове за инфектиране. Мръсните дрехи и други отпадъци трябва да бъдат незабавно изгорени. Медицинското оборудване трябва да се дезинфекцира непрекъснато. Риск носят и миниатюрните капчици, които могат да попаднат върху повърхността на мебелите. Структурата на вируса се уврежда от сапун и вода, от алкохол и от разредена белина, които трябва да се използват за почистване.

Използвайте презервативи! Като цяло, ако пациент се възстанови от ебола и изследванията покажат, че организмът е чист, вече няма риск той да зарази някого. Вирусът обаче може да остане жив в семенната течност на мъжете до три месеца след оздравяването. Затова лекарите препоръчват на оздравяващите да се въздържат от секс или да използват презервативи в продължение на три месеца.

Източник: списание Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега