LifeStyle, Бургас, Общество, Топ новини

Как да се подготвим за новата учебна година?

0

По традиция в българските семейства, подготовката за новата учебна година винаги е била нещо много специално. Особено силно това е изразено при децата, които постъпват в първи клас. Всеки родител иска първият учебен ден да е запомнящ се и емоционален – с цветя, настроение и красота. Събрахме набор от съвети, които да Ви помогнат в реализирането на подготовката.

Преди години, когато определено съществуваше дефицит на стоки от всякакво естество, тази статия нямаше да е актуална – купуваше се, каквото има и веднага, докато го има. Сега положението далеч не е такова и пазара е затрупан от разнообразие от всякакви предложения. Някои изгодни, други не толкова, като говорим не само за цената като такава, а за клишето „съотношението цена-качество“.

Решихме да попитаме за съвети и предложенията нашите приятели от Moliv.bg – един от реномираните онлайн-магазини, ориентиран единствено към детски стоки.

Условно можем да разделим покупките на 3 сегмента, за по-лесно ориентиране:

 1. Раница/несесер/торба за дрехи/сак
 2. Облекло
 3. Канцелария и консумативи

1. Раница

Раницата  е основен компонент при подготовката на ученика, като особено това е важно за първокласниците. За различните възрастови групи се използват различни по стил, конструкция и разпределение раници. Ще се спрем накратко на всяка от тях:

– 1-3 клас – трябва да се взимат под внимание основно практическите характеристики на раницата. Раницата за първокласник  е добре да бъде с поне 2 основни отделения и твърди страници. Подходящи са раниците тип „кутия“. Може да се подходи в перспектива и да се вземе такава с по-голям обем. В първи клас учебниците и помагалата не са толкова много и не тежат, но следващите класове бързо се увеличават. Освен това в началното училище, децата са в една стая (не ходят по кабинети), както и биват водени и взимани от училище от възрастен, който в общия случай носи раницата. Десените са основно детски и „анимационни“ – изборът е голям. За тази група са удачни и каретите – раници с колела и телескопични дръжки, които могат както да се носят на гръб, така и да се дърпат по равни повърхности.

– 4-7 клас – в този възрастов сегмент е най-резонно да обърнем внимание на ергономията – децата вече ходят сами на училище, местят се в различен кабинет за почти всеки час, включително между етажите. Материалите са обемни и започват да тежат. За тази възраст вече не е особено подходящо да се влачат карети. За това раница с ергономични гръб и презрамки и твърдо дъно  са препоръчителни. Повече за типовете гърбове и за какво да внимавате при покупка, вижте в тази статия . Друг важен компонент е издържливостта – в тази възраст децата (особено момчетата) са много буйни. Раницата може да претърпи невероятни изпитания – хвърляне, сядане, настъпване. Реномираните марки раници са доста по-издържливи от бюджетните. Обърнете внимание на шевовете и циповете.

– 8 + клас – в гимназията нещата стават други. На преден план излиза модата. Раницата се превръща в моден аксесоар, особено при момичетата. Започва да се обръща внимание на комбинирането с дрехи и обувки. Десените вече не са детски, обемът и разпределението спират да играят съществена роля. В общия случай, тук вече имаме почти самостоятелен избор от страна на тийнейджърите и за родителите остава само да финансират покупката на “най-яката” тинейджърска раница .

– Допълнения

Несесер

Несесерът  се използва най-вече в по-малките класове. В общия случай дали ще закупите пълен или празен, няма особено значение – канцеларията подлежи на периодична подмяна, защото рядко „оцелява“ дълго време. По-скоро преценете като вътрешно разположение и комбинирането с раницата.

Торба за дрехи/обувки

Торбата за дрехи/обувки  (известна още като мешка) е много удачен допълнителен аксесоар. Съветваме Ви да закупите такава, дори и първоначално да смятате, че няма да потрябва. Цените им не са високи, а за сметка на това са здрави, имат почти нулеви собствено тегло и обем и винаги могат да потрябват.

Сак

По индивидуална преценка, особено ако детето има извън класни спортни занимания. Сакът е доста ангажиращ с размера и формата си, но предлага най-голям обем за багаж. Трябва да се подбере специално според случая.

2. Облекло

Облеклото  също е не по-малко важно, като тук не говорим само да се подготвим за самия 15-ти септември, първият учебен ден. Разбира се, за този специален момент (акцентът отново е на първолаците, но да не пренебрегваме останалите) заслужава и специален „аутфит“. От този ден са най-топлите спомени.

Има една дребна особеност, от която трябва да се поинтересувате предварително, преди да търсите облекло за 15-ти септември: от години насам във все повече училища се възвръща носенето на униформа. Най-малкото е необходимо да съобразите цветово и като кройка облеклото, за да изглежда добре с униформата.

Като изключим „официалния тоалет“, за есенно-зимния сезон трябва да подготвите минимум следните неща:

Обувки – зимни, с по-висока подметка, топли, ватирани

Спортни обувки, маратонки – с по-масивна конструкция, за ежедневна употреба в по-топлите и сухи дни

Гуменки или леки маратонки за употреба на закрито – визкултурен салон, зала за хореография

Яке за по-студените периоди – по възможност с дължина до таза, добре подплатено и промазано, за да не пропуска вода

Яке – по-леко, преходно, с основна цел да предпазва предимно от вятъра

Панталони/поли от по-плътна материя, но не много ватирани – да бъдат подходящи за дълго носене в отоплени помещения, без да запарват

– Няколко комплекта спортни екипи

Тениски и трикотажни блузи с дълг ръкав. Последните са особено подходящи за по-малките ученици

3. Канцелария и консумативи

Не избързвайте с покупката на тетрадките и моливите. Всеки учител има своя начин за подготовка и съответно изисква свой набор от консумативи. В по-малките класове, а и не само – на първата родителска среща ще разберете какво точно да закупите. Както споменахме, в момента има огромно разнообразие, така че няма опасност детето да остане без необходимите пособия. Следва един базов списък с канцеларски материали, въз основа на който можете да направите обща калкулация на разходите, като акцентът е върху първи клас:

 • Графитни моливи – не по-малко от 10 бр.
 • Флумастери, цветни моливи и пастели
 • Блок за рисуване/скицник
 • Блокче с цветни листи – за изрязване на апликации
 • Ножица, лепило
 • Водни бои и четки за рисуване
 • Пластилин
 • Гумички, острилка
 • Тетрадки – според изискванията на учителя, но общата им бройка трябва да е не по-малко от 15, да имате някоя в резерв
 • Сметало
 • Подвързии, папки, джобове
 • Линия, триъгълник и други пособия за чертане

С тази статия далеч не изчерпваме всичко, което трябва да направите за първия учебен ден, но ще бъдете поне малко по-информирани и ще направите верния избор за предстоящата учебна година. Обърнете се и към специалистите от Молив.BG за допълнителна консултация, ако се колебаете при избора.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега