Бизнес, Общество

Как да направим кариера в европейските институции?

0

Една от положителните страни на членството на България в Европейския съюз е фактът, че имаме достъп до много повече възможности за работа и кариера. Част от тях са свързани и с професионалната реализация в самите европейски институции. И въпреки, че тази година се навършват 10 години от членството ни с Общността, все още процедурите за кандидатстване и подбор, както и същността на работа на експертите не са достатъчно познати.

В опит да даде повече яснота, както и да обърне внимание на актуалните варианти за работа, “Кариери” и Представителството на Европейската комисия стартираха инициативата “Месец на кариерните възможности в европейските институции”. Така през целия април активно ще се споделя информация за опциите за работа, стаж и доброволчество, както на платформата karieri.bg/EUCareers, така и на тематични събития. Първото от тях беше с фокус възможностите за работа в европейските институции, като служители в Еврокомисията и Европарлемента разказаха за личния си опит и дадоха съвети, а от EU Careers България – организацията, която представлява Европейската служба за подбор на персонал (EPSO) в страната – обърнаха внимание на процеса по кандидатстване, актуални обявления за работа, както и на новия конкурс за администратори.

Кандидатстването за работа в европейските институции не трябва да е самоцелно действие, а да е продължение на вашите професионални цели и планове за кариерно развитие, коментира Стела Даскалова, посланик на EU Careers за България. Тя обърна внимание на това, че работата в евроинституциите има много предимства, сред които – мултинационална среда, досег до разнообразни професионални сфери и развитие, възможности за пътувания, социални придобивки и т.н. В същото време обаче е важно да имате предвид и че тази кариера не е за всеки, а и конкуренцията е голяма – за конкурс за администратори например обикновено има около 30 хиляди желаещи за 100-150 свободни позиции.

Трябва да се настроите и че процесът по кандидатстване е относително продължителен и не много лесен. Бъдете търпеливи, посъветва Бойко Благоев, ръководител на отдел “Комуникации” в Представителството на Европейската комисия в България и разказа как самият той е кандидатствал общо пет пъти, докато успее да премине всички етапи и да започне работа в Информационното бюро на Европейския парламент. Според него обаче дори и труден, процесът на кандидатстване е бил свързан с трупане на опит и е бил възможност да опознае себе си, знанията и уменията си, така че на всеки следващ конкурс да се представя все по-успешно.

Начините да допринесете за дейността и каузата на Европейски съюз са разнообразни, като не е задължително да сте служител на някоя от институциите в ролята на администратор, асистент или секретар, а можете да работите като временно нает, като експерт, като сътрудник на свободна практика или дори като стажант, обясни Веселина Ангелова, служител в отдел “Комуникации” в Представителството на Европейската комисия в България. Всичко зависи от това как виждате собственото си професионално развитие в дългосрочен план и към каква област проявявате интерес, коментира тя. Трябва да имате предвид, че, за да влезете в списъка с успешни кандидати (т.нар. резервен списък) чрез конкурс за постоянни служители може да ви отнеме от половин до една година, затова някои от алтернативните форми на заетост, при които процедурите са по-облекчени, могат да се окажат по-приемлива алтернатива.

Каквато и позиция да изберете, важно е да знаете, че европейските институции търсят възможно най-добрите специалисти във всяка една област. По тази причина чрез вашето CV, а и по време на интервюто трябва да демонстрирате вашите специфични знания, умения или опит в конкретна област. Веселина Ангелова например споделя, че един от ключовите фактори да бъде избрана преди време, се оказва това, че се е занимавала с развитието на алумни студентска мрежа – опит, който към онзи момент е бил важен във връзка с конкретен проект на Еврокомисията.

Експертите обърнаха внимание и на това, че когато кандидатствате за работа в евроинституциите, е важно да познавате “работодателя”, т.е. да сте проучили функциите и начина на работа на конкретната институция. Понякога за това могат да ви помогнат и самите служители в нея. От тях можете да научите повече и за спецификите в работата на конкретните позиции, а понякога дори и да ви съдействат за професионална препоръка.

Кариери на пълни обороти
Когато кандидатствате за работа в евроинституциите, голямо предимство е опитът в неправителствени организации или на държавна служба, коментира Биляна Църноречка, пресаташе в Информационното бюро на Европейския парламент в България. Тя разказа за опита си и за кариерните трансформации, през които е преминала в евроинституциите – от работа в сферата на финансите до такава в областта на комуникациите, с което илюстрира и възможностите за кариера и развитие, които имат еврослужителите. Тя също посъветва бъдещите кандидати да не подават документите си в последния момент, за да не рискуват да не успеят да ги подготвят или да не могат да ги изпратят, поради технически проблеми.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега