Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Живко Табаков: ГЕРБ трудно ще бъдат първи на изборите

0

Живко Табаков е кандидат за депутат в 46-ото Народно събрание и водач на листата на коалицията “Изправи се! Мутри вън” за Бургас. Той бе част и от предходния парламент, който бързо бе разпуснат, заради невъзможността да се състави кабинет.

Табаков е разпознаваемо лице в политическите среди на Бургас и е сред водещите по рейтинг политици в региона. От началото на 2015 г. до януари 2017 г. е съветник в Политическия кабинет на министъра на туризма – Николина Ангелкова. През 2015 г. е избран за председател на Постоянната комисия по туризъм към Общински съвет-Бургас, която оглавява до ноември 2018 г. Пред VoxBurgas.com той сподели очакванията си за предстоящи вот на 11 юли, на каква кампания ще заложи коалицията и ще стане ли възможно този път да бъде съставен кабинет след изборите.

 

Г-н Табаков, какъв резултат очаквате да постигне коалицияИзправи се!Мутри вън” на национално и на местно ниво на предстоящите парламентарни избори?

 Очакванията са на национално ниво подкрепата към „Изправи се!Мутри вън” да бъде увеличена поради високата оценка, която получихме от гражданите за работата на парламентарната група и за Комисията на г-жа Мая Манолова, която даде началото на промените в България, началото на края на модела „Борисов”. В крайна сметка това беше и нашият ангажимент към нашите съмишленици и гласоподаватели. Това бяха и нагласите и очакваняита сред по-голямата част от обществото. Конкретно за област Бургас абсолютно естествено е да се борим за спечелването на два депутатски мандата, а не изключвам и възможността при активната ни работа, която сме запланували, да увеличим и този резултат. Това ще стане ясно на 11 юли.

В листата Ви за Бургас има 40% процента нови лица, в сравнение с тази през април – на какво се дължи тази сериозна промяна в нея?

Важно е да уточня, че абсолютно всички колеги, които сега не са част от тази листа, продължават да са наши съмишленици и част от нашия екип. В предходната листа беше водещ мотивът да има по-широко гражданско представителство и хората, които бяха сред протестите през изминалата година.

Сега сме на етап пресъздаването на бъдещото 46-то Народно събрания водещият мотив е да привлечем повече юристи, икономисти и експерти. Хора, които могат да бъдат в помощ и да работят върху законодателните инициативи, които тепърва ще внесем в следващото Народно събрание.

 На каква кампания ще заложите вие в Бургас и областта, върху какво ще акцентирате?

Със сигурност сега кампанията ни ще бъде доста по-активна. Вече не се намираме в извънредна епидимиологична обстановка. Безспорно нашите кампании във времето назад винаги са били много активни сред гражданите. Познавайки техните проблеми, поемайки ангажименти за конкретни дела и действия, които трябва да предприемем. Акцентът ни ще бъде не само не в община Бургас, а в абсолютно всички общини на територията на областта.  

В национален мащаб коалицията Ви стабилна ли е, възможно ли е някъде в структурите да има „пробойни”, както се случва при други партии?

Ако се има предвид това, че до сформирането и подписването на коалиционното споразумение имаше повече публично говорене дали ще останем в същия формат и възможни ли са промени, мога да кажа, че коалицията е изключително стабилна, изградена от различни политически формации, както и много активни политически лидери в лицето на Мая Манолова, Татяна Дончева и колегите от „Отровното трио”. Това, което ме кара да бъда толкова категоричен в оценката за стабилността, е работата, която показахме като колеги в 45-ото Народно събрание. Там нямахме никакви различия по отношение на борбите водихме и законодателните инициативи, които предприехме.

Бяхте част от предходния парламент. Макар и неговият живот да бе доста кратък, какви са Ви впечатленията от него?

За жалост не можах да удовлетворя очакванията на гражданите. Хареса ми активността, която имахме, защото ние внесохме 31 законодателни инициативи, създаде Комисията за разследването на 4-годишното управление на страната. Със сигурност 45-ото НС не успя да покрие очакванията на хората за създаване на стабилно правителство и работещ парламент. Това е трябвало така да се случи, защото дори и да не сме покрили очакванията на обществото, представителството на партиите на промяната ще бъде доста по-широко заявено. Моито прогнози са, че ГЕРБ трудно ще бъдат първа политическа сила и ще бъдат все по-малък фактор в българския парламент.

Според социологическите агенции Вие сте третия по рейтинг политик в област Бургас. Ако отново бъдете избран за депутат – за какво основно ще се борите в парламента?

Предполагам, че тази подкрепа, която ми е гласувана, е продиктувана от активната ми работа в Общински съвет-Бургас от 2015 година до момента. Хората ме познават като човек, който никога не се притеснява да застана зад определени граждански каузи и да стоя твърдо зад позициите си. Това ще бъде и работата ми в следващото ми Народно събрание – без никакви притеснения и колебания за постигане на целите, които имаме.

Очаквате ли след изборите да бъде съставено правителство или е възможно да влезем в една спирала на политическа криза?

Със сигурност българският парламент трябва да направи всичко по силите си, за да бъде съставено правителство. Това показват и нагласите в хората. Те искат работещи парламент и правителство. Предполагам, че на 11 юли партиите на промяната ще имат стабилен резултат и ще се премине към правителство, което няма да бъде с участието на ГЕРБ.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега