Бургас, Общество, Топ новини

Жителите на село Маринка се надигнаха заради некачествена вода

1

Жителите на бургаското село Маринка се надигнаха заради некачествена вода, която консумират. Те вече са създали подписка и ще я изпратят до две седмици до институциите за разрешаването на техния проблем. Неволите с водата в населото място датират от близо 30 години.

Досега никой не е подемал инициативата за намиране на решение, като всеки се е справял самостоятелно, разкри пред VoxBurgas.com кметът на селото Любомир Узунов. В подписката са се включили и англичани от съседното село Димчево, което има още по-сериозен проблем с водоснабдяването.

Ситуацията с водата се е изострила след като се е направила новата канализация през 2015 година. По думи на Узунов строителството й е било некачествено, не е била добре изградена т.нар. „пясъчна възглавница”. Това от своя страна постоянно води до проблеми в Маринка, изискващи разкопаване на улици.  Лошото е, че след ремонтните дейности, проблемът се решава до следващия такъв, но уличната настилка не бива оправена от служителите на ВиК, чието задължение е.

„Изисквахме проби за качеството на водата до РЗИ и РИОСВ показателите от нея показват, че тя е годна. Но чисто визуално се вижда, че нещо не е както трябва. Водата не е бистра, мътна е, очевидно е, че има проблем във водоподаването. Затова сме изпратили проби и до лаборатория в Испания, като очакваме и техните резултати”, заяви още той.

Въпреки уверението на българските институции за добро качество на водата, хората в населеното място твърдо избягват да пият я пият.

Узунов добави, че от миналата година в село Маринка плащат по 3 лева и 6 стотинки за куб. вода , като цената е била завишена заради построена в близост пречиствателна станция.  Въпреки това стойността определено не отговаря на качеството, категорични са местните жители.

„Маринка се застроява усилено, ние сме вече като квартал. С най-голямото застрояване сме на територията на община Бургас. Този проблем не говори добре за селото. Това е лоша реклама и повод за нас да не се говори с добро”, допълни кметът.

Искането на хората в селото е да се направи проектиране и обследване на нов водопровод и да им се каже колко ще струва той.

В миналото жителите на Маринка са доказали, че чрез събирането на подписи могат да постигнат своите цели. Така например благодарение на подобни инициативи бе започнат ремонт на пътя между селата Твърдица-Маринка, а наскоро бе разрешен и проблемът с електрозахранването, което също дълги години създаваше ядове на местните. 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега