Общество

Жените в Саудитска Арабия вече ще могат сами да откриват фирми

0
В Саудитска Арабия направиха още една стъпка в полза на правата на жените и стимулирането на тяхното участие в обществения живот. Представителките на нежния пол в страната вече ще могат да откриват собствени фирми, без да се налага да искат съгласието на настойник от мъжки пол. 

 
„Сега жените могат да основават собствени предприятия и да ползват интернет услугите (на правителството), без да е необходимо да доказват, че имат съгласието на свой настойник“, гласи официално съобщение на сайта на министерството на търговията и инвестициите, цитирано от France Press. Досега те трябваше първо да получат одобрени от съпруга, баща си, брат си или друг тип настойник, за да могат започнат административни процедури. 
 
Очаква се мярката да стимулира както тях самите да участват по-активно в икономиката, така и частния сектор. 
 
Положението за жените в мюсюлманската страна се подобрява все повече от миналата година, откакто влиятелният 32-годишен саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман стартира поредица от реформи в тяхна полза. 
 
Целта е до 2030 г. делът на работещите жени в Саудитска Арабия да нарасне от 22 на над 30%. На 12 февруари прокуратурата в Рияд съобщи, че възнамерява за първи път в историята си да назначи жени. Саудитската паспортна служба наскоро съобщи, че 107 000 жени са кандидатствали за 140 свободни работни места на летищата и граничните пунктове.
 
Миналата година кралството обяви, че от юни 2018 г. жените ще имат право да шофират, а от януари саудитските жени вече могат да посещават стадионите.
 
Принц Мохамед бин Салман обеща Саудитска Арабия да стане „умерена и толерантна“ страна, скъсвайки с уахабизма – крайноконсервативно течение в исляма, което досега вредеше на имиджа на монархията на Запад.
 
Въпреки отварянето на кралството обаче, саудитките остават подчинени на множество ограничения. Те все още се нуждаят от разрешение на настойник от семейството, за да следват в университет или пътуват например. 
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега