Общество

Жените в Саудитска Арабия вече могат да работят в армията

0

Военните на Саудитска Арабия за пръв път откриха работни места за жени, което е важна стъпка към подобряване на правата на жените в страната, съобщава “Бизнесинсайдър“.

Министерството на вътрешните работи обяви, че ще приеме молби за женски военни постове в провинциите Риад, Мека, Ал Касим и Медина до 1 март.

Но – освен успешното преминаване на тест и лично интервю с женски служител – заявлението очертава 12 изисквания, на които успешните кандидати трябва да отговарят.

Жените трябва да са от саудитски произход и да са израснали в Саудитска Арабия.

Кандидатите трябва да са на възраст между 25 и 35 години, да имат поне диплома за гимназия, да са високи поне 155 сантиметра и да имат добро съотношение между височина и тегло.

Най-вече, жените не трябва да бъдат омъжени за не-саудитци и трябва да живеят заедно със своя настойник в същата провинция, в която се намират работните места.

В Саудитска Арабия всяка жена трябва да има мъж настойник – баща, брат, съпруг или дори син – който има властта да взема решения от нейно име. Необходимо е одобрение от настойника на жените, за да получат паспорт, да пътуват извън страната, да се женят или да напуснат затвор, ако са задържани.

И въпреки че тази инициатива за работа на жени в армията е сигнал за продължаваща промяна към подобряване на правата на нежния пол в кралството, много от изискванията за работа всъщност засилват правилата, създадени от благоприятстващата мъжете Саудитска Арабия.

През април 2017 г. крал Салман разпореди на всички агенции да премахнат неофициалните изисквания за настойничество, което означава, че на жените, които не са имали съгласието на мъжкия настойник, не би могло да бъде  отказвани достъп до държавна служба, освен ако съществуващите регламенти изрично го изискват.
И въпреки че на жените наскоро бе разрешено да шофират и да посещават спортни мероприятия, то настойничеството все още е изцяло застъпено.
Но все пак страната има прогрес в разширяване правата на жените. 

В понеделник Тамадур бинт Йосеф ал-Рама бе назначена за заместник-министър на труда, което е рядко срещано – висш управленски пост в Саудитска Арабия да бъде поверен на жена.

Увеличаването на броя на саудитските жени в работната сила е част от реформите на плана “Визия 2030” на престолонаследника Мохамед бин Салман, като целта е процентът на дамите, които работят, да бъде увеличен от 22% на 30% до 2030 г.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега