Общество, Политика

Източна Европа увеличава военните разходи

0

Стокхолмският международен изследователски институт по проблемите на мира (СИПРИ) публикува поредния доклад за състоянието на разходите в световната търговия с оръжия и средствата давани за въоръжаване.

Според посочените данни за 2014 година водещият дял е на САЩ – 34%, следван от Китай с 12% и Русия с 4,8%.

Военните разходи на Русия през 2014 година са нараснали в сравнение с 2013 с 8,1% и са достигнали 84,5 милиарда долара или 4,5% от БВП.

САЩ, които имат най-големи военни разходи в света (почти три пъти над китайските), са съкратили разходите за армията с 6,5% . Това бе една от мерките за борба с бюджетния дефицит. “Въпреки това, в тази област САЩ продължават да са на историческо високо равнище, което почти съответства в реално изчисление на пика от края на 80-те”, отбелязват авторите на доклада. За военни цели са похарчени общо 610 милиарда долара. Очаква се през 2015 година орязването на военния бюджет да продължи, но не толкова рязко. След достигането на най-големия си обем през 2010 година, в реално изчисление разходите за армията са спаднали с 19,8 процента.

Китай запазва увеличението от последните години – между 2 и 2,2 % от БВП. В абсолютна стойност те достигнаха до 9,7% и е в размер на 216 милиарда долара.

Украйна е увеличила разходите си с 23% и по предварителни оценки достига 4 милиарда долара. “Тази оценка не включва вероятно всички разходи за войната и окончателните данни може да са по-високи”, се казва в доклада. През 2015 година Украйна планира да удвои разходите за въоръжаване.

Миналата година общият обем на бюджетните кредити за военни цели е в размер на 1,776 трилиона долара, което е с 0,4 на сто по-малко, отколкото през 2013 г., и е 2,4% от глобалния БВП. За трета поредна година, военните бюджети показват низходяща тенденция.

В САЩ и Западна Европа военните разходи намаляват, но този спад се компенсира от ръст в Източна Европа, Азия, Океания, Африка и Близкия изток. В Латинска Америка ситуацията не се е променила значително.

Според водещият в отдела на СИПРИ за военните разходи, Сам Перло-Фриман “увеличението отразява влошаването на ситуацията с международната сигурност, но в много случаи то е следствие от корупция, преследване на личните интереси и автократично управление”.

Според доклада, на фона на украинската криза близките до Русия страни в централна Европа, Прибалтика и Скандинавия са започнали да увеличават военните си бюджети.

Саудитска Арабия е своеобразен рекордьор с увеличаването на разходите със 17%. От 15-те водещи в тази област страни това е най –високият показател.

В други западни страни тази тенденция е по-слабо изразена, въпреки че НАТО призовава своите членове да се охарчат за военни нужди до 2% от БВП. В Западна Европа най-големите разходи за отбрана имат Франция, Великобритания, Германия, Италия и Испания. Всички те изглежда ще продължат да намаляват през 2015 г., макар и в по-малък обем. Но Германия вече обяви плановете си за увеличаване на военния бюджет в средносрочен план.

източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега