Култура, Общество

Изложба на реликви на Христо Ботев в президентството

0

Отворени врати при президента днес. В Гербовата зала всеки може да види тефтерчето и прощалното писмо на Христо Ботев, информира bTV.

Вещите са излагани изключително рядко. По традиция държавният глава Росен Плевнелиев прие първите гости на „Дондуков“ 2. Близо 500 души посетиха експозицията в първия час от откриването й.

Уникална експозиция с реликви на поета, публицист и революционер Христо Ботев е открита за граждани в Президентската институция по повод 140-годишнината от подвига на Ботев и неговите четници. Сред ценните експонати в изложбата са джобното тефтерче и прощалното писмо на Христо Ботев до неговото семейство, изпратено от кораба „Радецки“. В него са последните думи на поета-революционер към съпругата му Венета: „После отечеството си съм обичал най-много тебе“.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 гражданите могат да видят единствените запазени лични вещи на революционера – джобния му часовник и писалищните му принадлежности, както и писма, визитни картички и оригинални фотографии. Експозицията на реликвите ще бъде показана в столицата едва за втори път от 50 години насам.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега