Uncategorized

Изкуствени облаци ще спасят Големия бариерен риф

0
В продължение на 6 месеца океанолози периодично алармират за измирането на коралите от Големия бариерен риф,

като според последните данни избелването на подводните образувания бе засегнало 2/3 от ивицата. Учените не се отказват от опитите си да намерят начин да спрат негативните процеси и най-новата им идея е свързана с използването на изкуствени облаци, пише MIT TechnologyReview. 

Основната причина за разрушаването на рифа е свързана с глобалното затопляне и покачването на температурата във водата, което води до отдръпване на растителността от коралите и тяхното избелване. 

След задълбочени проучвания австралийските океанолози са стигнали до заключението, че могат да създадат своеобразен щит от изкуствени облаци. Според проекта те трябва да бъдат разположени по-ниско над водата. Концепцията е единствената до момента, за която е установено, че може да е достатъчно мащабна да покрие такава голяма площ и същевременно да е благоприятна за околната среда. 

 
Идеята е заимствана от британския учен Джон Лейтам, който представя теорията си за първи път преди 30 години. Според него корабите могат да използват морската вода и да разпръскват малки солени частици към ниско разположени облаци, като по този начин увеличават масата им. 

Образуването на по-големи и плътни облачни структури ще позволи отразяването на повече слънчеви лъчи обратно към Космоса. Така ще се компенсира загряването, до което води навлезлият в атмосферата въглероден диоксид. 

Австралийските учени подчертават, че изследването е в начален етап и никой все още не е тествал системата. Експериментите ще стартират идния месец, като целта им е да се определи колко точно трябва да са ярки облаците. Това ще даде прогноза и за финансовите средства, които евентуално ще трябва да се инвестират. 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега