Бургас, Политика, Топ новини

Изграждат единен “фермерски” регистър

0

Лансираната от повече от пет години идея да бъде създаден единен “фермерски” регистър, който да обединява различни бази данни, администрирани от земеделското министерство, е на път да се реализира. Агроведомството е публикувало обществена поръчка за избор на компания, която да разработи интегрирана информационна система, чиято прогнозна стойност е 4.2 млн. лв. с ДДС.

Системата трябва да бъде изградена за срок от две години и да включва в себе си данни за поземлените отношения и управлението на земите, както и такива, свързани с изплащането на европейски субсидии.

Какво ще включва новият регистър

За създаването на единна система, която да обедини данните, събирани и ползвани от земеделското министерство и други негови структури, се говори още от 2012 г., като първоначално целта беше тя да бъде създадена в началото на новия програмен период в ЕС, който започна от 2014 г. Това обаче не се случи. През миналата седмица земеделското министерство е публикувало обществена поръчка за изграждането на системата, а избраната компания ще трябва да я изработи за две години.

От техническата документация в поръчката се вижда, че ядрото на новата информационна система трябва да включва настоящата система за идентификация на земеделски парцели, която е в основата на изплащането на европейски субсидии, както и съществуващите регистри за ползването на земеделските земи, за договорите за земите и за т.нар. правни основания за ползване на парцелите (документи за собственост или наем, показващи на какво основание кандидатът за субсидии обработва парцела). Към тях се планира да бъдат интегрирани регистърът за извършваните теренни проверки от контролните органи, данните за възражения от кандидати срещу обхвата на земите, допустими за получаване на субсидии (т.нар. Специализиран слой с площи, допустими за подпомагане).

В общата система трябва да бъдат включени и други бази данни и регистри, свързани със земеделието, включително за земеделските стопани в страната, тютюнопроизводителите, животновъдите, биопроизводителите, пчеларите и други подотрасли. В нея трябва да бъдат и данните, свързани с имотите, попадащи в държавния поземлен фонд, земеделските земи, чието предназначение е било променено, регистърът на напоителните съоръжения в страната, ползваната селскостопанска техника от стопанствата и др.

В техническата документация е посочено, че в момента към земеделското министерство има “множество на брой изолирани един от друг регистри”, част от които са само на хартия, а електронните са в разнообразни файлови формати от различни софтуерни версии. “Регистрите се съхраняват на импровизирани за целта дискови масиви, децентрилизирано”, е посочено още в информацията. В нея се допълва, че “част от информацията в регистрите се събира и съхранява с различни цели и от различни звена, но практически се дублира като вид и характер”. “Същевременно справки и обобщения на тези идентични данни дават различен резултат”, е посочено още в техническата документация. Така сега идеята е информацията да бъде събрана на едно място.

Кой може да участва в процедурата

Според условията на поръчката оферти могат да се подават до 8 януари. От участниците се изисква да имат реализиран общ оборот за последните три години от минимум 1.2 млн. лв., реализирани поне два проекта със сходен предмет в същия период, както и да имат внедрени стандарти за управление на качеството. Освен изработката на единната система те ще трябва да осигурят обучение на служителите и поддръжка, се вижда още от обявлението.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега