Бургас, Общество, Политика, Топ новини

Ивелина Василева: Спираме строителството до плажа Корал

0

„Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа Корал, защото има порок в процедурата, не е спазен Законът за биологичното разнообразие”, съобщи в студиото на „Здравей, България” министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.  

„Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов и МОСВ и МРРБ да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството”, обясни Василева. „Община Царево е казала, че мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия, разрешението за строеж от 2012 година се оспорваше от ДНСК, но съдът се произнесе, че това разрешение е валидно”, напомни министърът на околната среда.

Създадена е комисия от експерти на МОСВ, МРРБ, ДНСК, Агенцията по кадастъра и БАН, която ще трябва да установи дали се строи върху дюни, или не. „Аз смятам, че трябва да бъде премахнат бетонът, разпореждането на премиера е да се предприемат всички мерки”, каза министърът на околната среда и водите.

Същевременно обаче управителят на фирмата-инвеститор Стамо Стамов съобщи, че взе още не е получил заповедта за спиране на строителството. „Досега са минали много контролни органи и са проверявали, но досега не мен не ми е връчена заповед за спиране на строителството. Не работим от няколко дни, защото технологията на строителството изисква това. В кадастъра има карта, от която се вижда, че това не са дюни, а пясъци, отнесени от вятър”, заяви Стамов.

Ивелина Василева днес съобщи, че ДНСК е издало предписание за премахване на оградата на плажа в Кранево. Общината трябва да премахне оградата, изтъкна Василева.

„Безброй случаи можем да посочим за действия, които сме предприемали. Спомняте си казусите „Корал”,  „Златна перла” и „Кара дере”. Винаги предприемаме действия, така че да защитим природата и да не допуснем строителство”, подчерта Ивелина Василева.

Думите ѝ предизвикаха сериозното възмущение на Евгений Дайнов. „Държавата си приписа заслугите за Кара дере, Златна перла, Корал. Години наред кипяха протести, докато държавата благоволи да си свърши работата, тя беше принудена да направи това. Всеки път ние губим нашето време и нашите пари, за да принудим държавата да си свърши работата, няма нито един случай, в който тя да е действала без принуда от гражданите. Във вторник цял ден държавата лъжеше, че всичко на Корал е законно”, коментира той.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега