Бизнес

Иванка Тръмп може да оглави световната банка

0

Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка и бившият постоянен представител на САЩ в ООН, Ники Хейли са сред възможните кандидати за президент на Световната банка, съобщава Financial Times като се позовава на свой анонимен източник.

Постът ще се оваканти от 1 февруари, след като досегашният президент Джим Йон Ким подаде неочаквано оставка преди дни, въпреки че мандатът му изтичаше чак през 2020 година. Както вече ви информирахме, до избирането на нов титуляр, начело на световната финансова институция ще бъде Кристалина Георгиева, която е изпълнителен директор на банката.

По данни на Financial Times сред претендентите за поста е и заместник-министърът на финансите на САЩ Дейвид Малпас, както и ръководителят на Американската агенция за международно развитие Марк Грийн.
Представител на финансовото министерство в САЩ коментира, че ведомството е получило „значителен брой препоръки за добри кандидати“ и е започнало вътрешен процес по разглеждането им, уточнява още изданието.

Руската информационна агенция РИА Новости пък добавя към списъка на възможните кандидати още едно име – това на съпруга на Иванка Тръмп, Джаред Къшнър. Тя се позовава на информация от свой източник в Световната банка, който твърди, че в средите на финансовата институция се обсъжда и тази опция.

От разпространено по-рано изявление на Световната банка става ясно, че процесът по обсъждане на кандидатурите се очаква да приключи до средата на февруари, а окончателният избор – до средата на април.

По традиция, президент на Световната банка се излъчва от САЩ – страната, която е най-голям акционер в институцията. Той се избира от управителния съвет за петгодишен срок и може да бъде преизбран.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега