Бургас, Политика

Иван Вълков: Промени в Закона ще улеснят снегопочистването и подобри състоянието на пътищата

0

С предложените изменения в Закона за пътищата се дава възможност на общините да сключват споразумения с Агенция „Пътна инфраструктура“ да поддържат пътища, част от националната пътна мрежа, преминаващи през градовете или урбанизираните зони на селищата. По този начин се цели осигуряване на непрекъсната, безопасна и нормална експлоатация на пътищата, включително и при зимни условия.

Това заяви бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков, който е един от вносителите на промените в Закона за пътищата. Той е преминал през създадена временна парламентарна комисия и предстои да бъде гледан на първо четене в НС.

„Преди година бе гласуван друг законопроект на предишните управляващи, с който се усложни реализирането на основните дейности по зимното поддържане на републиканските пътища в урбанизирани територии за населените места до 100 000 жители. Бе отнета и възможността общините да сключват договори с АПИ. Този начин на работа не е удачен – получава се ситуация, в която две различни фирми почистват снега в едно населено място. Това създава предпоставки за конфликтни ситуации и не се извършва достатъчно добро обслужване на пътищата в страната. Става дума за републиканската пътна мрежа и задълженията по нея са в компетенциите на АПИ. Така даваме възможност на Агенцията да сключва необходимите споразумения и да се договаря с дадена община. Провели сме срещи с представители на общините, за да се допитаме до тяхното мнение, имаме разбиране и подкрепа от тяхна страна“, коментира бургаският депутат.

Според Иван Вълков с изготвените промени ще бъде разработен по-изчистен и гъвкав механизъм на работа, ще се постигне синхронизирането на дейностите по поддържането на един и същ пътен участък.

„Финансирането на поддържането на републиканските пътища съвместно с Агенцията и общините ще постигне не на последно място оптимизиране на дейностите по текущ ремонт и снегопочистване. Целим и постигане на по-добро състояние на пътищата, преминаващи през населените места, които са от важно стопанско значение за обществото“, са част от мотивите в законопроекта , внесено от група народни представители от ГЕРБ.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега