Бургас, Култура

Истинските истории на бургаските рибари от “Ченгенето” гледаме на „София филм фест“- 2015

0

Истинските истории  на общността в рибарското селище “Ченгене скеле” разказват  проф. Георги Дюлгеров – художествен консултант, сценаристът  – Георги Ингилизов  и Христо Димитров – Хиндо, оператор и режисьор в 53 – минутната лента  “Знаеш ли, бедни ми рибарю”.

Филмът бе представен  на 15 септември, 2014 година в КЦ “Морско казино”. Част от бюджета на продукцията е осигурен от Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти. Партньори в реализирането на проекта са още Пристанище Бургас и Черноморски институт -Бургас. През март лентата ще заема своето достойно място, като част от селекцията на XIX издание на “София филм фест” – 2015 година.

Бургазлии и гостите на града ще имат възможност да гледат прожекцията на 14-ти март /събота/, от 18 часа, в салона ДТ “Адриана Будевска” като част от афиша на XIII- то издание на “София филм фест на брега”. Седмица по-рано, на 8 март /неделя/, от 18.00 часа столичани ще го могат да го видят в Дома на киното, град София.

Във време, когато масовата публика копнее за помпозно-лъскавите холивудски прожекции в големите кино салони на Търговските центрове, тримата автори-  проф. Георги Дюлгеров, Георги Ингилизов и Христо Димитров потъват в историите на рибарите от  “Ченгене скеле”. Нужни са им само малката  преносима камера и старата рибарска лодка на Христо Димитров. Снимките продължават четири месеца, първоначалната идея е филмът да е 30 минутен, но в последствие любопитните истории за автентичния начин на живот и нрав на обитателите на местността, намираща се на 15 минути път с кола от Бургас се монтират в натуралистично-документален филм, с  продължителност един час.

“Имаше дни в които снимахме само по 2 – 3 часа. В други  лакърдиите продължаваха до 8 часа снимачно време. Някои от разговорите ни бяха с предварителна уговорка, други се случваха импровизирано, на място” – това разказа сценаристът на филма Георги Ингилизов. Той допълни, че една от най-разтърсващите сцени във филма е когато спасяват давещ се рибар, буквално минути след първото наводнение, на 6-ти септември.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега