Бургас, Общество, Спорт, Топ новини

Община Бургас: Искаме „Нефтохимик” да съществува, но няма да се поддадем на рекет

0

Напрежение се заформя през последните няколко дни в публичното пространство между ръководството на футболния „Нефтохимик” и Община Бургас. Мажоритарният собственик на клуба Анелия Златкова поиска финансова помощ от общината, за да могат „шейховете” да продължат своето съществуване.

Златкова дори е склонна да премести „Нефтохимик” да домакинства в град от област Варна, ако общината не удари рамо на бургазлии.

По повод създалата се ситуация днес е имало среща между хора от управата на „Нафтата”, начело с Анелия Златкова и представители на Община Бургас. Веднага след нея бе свикана и пресконференция от председателя на Спортната комисия към Община Бургас Йордан Георгиев за повече разяснение по темата. Той бе категоричен, че желанието на местната власт е клубът да продължи съществуването си, но няма да се поддадат на какъвто и да било рекет.

„Не можем и няма как да издържаме един професиоанелн клуб. Осъзнаваме важността и социалния елемент на футбола, но в Бургас има 140 отбора в най-различни спортове, както и детски-юношески школи. В местния футбол има и други тимове, освен „Нефтохимик”. Въпреки това за последните три години Община Бургас е дала 390 000 лева за футболния клуб. Толкова е максималната сума, която според европейската наредба „Параграф 13” може да получи един професионален клуб като общинска субсия за дадения период”, каза още Георгиев.

Той добави, че през настоящия общински съвет спортната комисия е провела повече заседания на тема „Нефтохимик”, отколкото здравната комисия се е събирала, за ситуацията с коронавируса. Така Георгиев отговори на критици, че местната власт е загърбила „шейховете”.

На проведената среща днес между двете страни Златкова е заявила, че има проблем с намирането на спонсори, заради дълговете на „Нефтохимик” и пандемичната обстановка. Освен това била дала доста лични средства за издръжката на бургазлии.

„Тя беше напълно наясно какви бяха дълговете на тима, когато й бяха дадени акциите. Златкова беше член в Борда на директорите, преди да придобие мажоритарната собственост на отбора и се запозната с нещата в „Нефтохимик”. По отношение на проблема с базата клубът има много сериозни задължения и не може да си плати наема. В контракта ясно е написано, че той трябва да плаща и всички разходи по стадиона. Именно Анелия Златкова е един от хората, които са си сложили подписа върху този договор”, допълни председателят на Спортната комисия към Община Бургас.

След проведения разговор с бизнес дамата и нейния екип Спортната комисия е постовила условие пред ръководството до една седмица да представи програма за развитие на „Нефтохимик” в цялостен план, а не само във финансов аспект.  

„Комисията гарантира че, че при разумни решения ще бъде в помощ на клуба, но не и за сметка на другите отбори от града”, добави още Йордан Георгиев.

Той не е наясно дали „шейховете” ще успеят да получат лиценз за Втора лига за предстоящия футболен сезон. Към момента всички треньори в ДЮШ на тима са получили своите заплати, а клубът води преговори с няколко футболисти, сред които и такива от чужбина.

През изминалия шампионат „Нафтата” направи чудото, успявайки да се спаси от изпадане. Ситуацията в клуба за неговото бъдеще обаче продължава да бъде изключително неясна към този момент, финансови затруднения и проблеми с базата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега