LifeStyle

Индия празнува днес 70 години независимост

0

Индия – с 1 млрд и 300 милиона население и още милиони индийци по света – празнува днес 70 години от обявяване на независимостта на страната след близо 200 години британско владичество. Юбилеят се отбелязва по целия свят. Тази сутрин в София на тържествена церемония пред индийското посолство беше издигнат националният флаг на страната, информира БНТ. На събитието имаше не само официални гости, но и почитатели на Индия у нас.

Дали Джавахарлал Неру – първият министър-председател на независима Индия, когато произнася съдбовните си думи в полунощ на 14 срещу 15 август, преди 70 години: “Сега, когато светът спи, Индия се пробужда за своята свобода и независимост” – е мислил, че и най-дръзките му мечти ще се сбъднат?

Индия днес е една от най-пъргавите икономики в света. Сред първите четири. С все по-голяма глобална роля.

А ние, българи и индийци сме тясно свързани във времето. С традиционно приятелство през годините на независимост. Все повече са българите, които свързват съдбата си с Индия.

Защото докосването ни до тази земя и хората й ни отвежда в бъдещето. Със стотиците си етноси и езици, всички религии по света, древна и съвременна, сляла в себе си културата на всичките си завоеватели, Индия е един микросвят, събрал макросвета на Вселената.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Депутатите от коя партия мислите, че ще свършат най-много работа за Бургас?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега