Общество

Илюзорното оттегляне на Раул Кастро

0

След седмица Куба се готви да отвори нова страница в историята си с оттеглянето на Раул Кастро, който обаче ще запази контрола си върху комунистическата партия, за да наставлява приемника си и да му помогне да обедини отделните кръгове на кубинската власт.

От революцията през 1959 г. Куба е преживяла де факто само една смяна на ръководството. През 2006 г., застигнат от болест, Фидел Кастро предаде щафетата на по-малкия си брат след 40 години еднолична власт.
Фидел Кастро почина в края на 2016 г., а сега е ред на 86-годишния Раул да отстъпи мястото си на представител на ново поколение, който ще бъде избран на 19 април от Националното събрание на народната власт.

На големия карибски остров ще видим “не само смяна на поколенията, но и неизбежния край на модела “Фидел командва”, който бе преразгледан, но не напълно отхвърлен при управлението на неговия брат”, обяснява експертът по Куба Артуро Лопес-Леви, преподавател в Тексаския университет “Рио гранде вали”.

Макар че името на наследника на Кастро още не е потвърдено, знаем, че неговото родословие няма да е толкова престижно, колкото на знаменитите му предшественици.

За пръв път от десетилетия кубинският президент няма да се казва Кастро, няма да е от историческото поколение на революцията от 1959 г., няма да носи военна униформа и няма да съвместява функциите и на първи секретар на ЦК на могъщата Кубинска комунистическа партия.

Първият заместник-председател (на Държавния съвет, бел. ред.) Мигел Диас-Канел, на 57 години, изглежда днес има най-добри шансове да оглави Държавния съвет, органа на кубинската изпълнителна власт. Този мъж – продукт на системата и дясна ръка на режима от 2013 г., който прилича на американския актьор Ричард Гиър, е подготвен за това.

“Това е най-младият от висшите ръководители, има дългогодишен опит, управлявал е две провинции. . . и бе плавно интегриран в обществения живот. Почти всички мислят, че ще бъде той”, подчертава кубинският политолог Естебан Моралес.

Лишен от историческа легитимност, този цивилен човек може да разчита на подкрепата на Раул Кастро, който ще остане начело на компартията до 2021 година. На този ключов пост той може да контролира част от старата гвардия, която не иска да приеме най-амбициозните реформи. 

“Раул има опита, лидерските умения и е достатъчно разпознаваем, за да съветва правителството и да осигури последователност в политическите дейности на партията, в зависимост от промените, които трябва да бъдат извършени” , отбелязва Моралес.

Новият президент “ще има много по-малко власт от Раул или Фидел Кастро. . . ще трябва да я дели с други високопоставени политици и военни”, смята Хорхе Дуани, директор на Института за кубински изследвания в университета на Флорида.

Той “ще се нуждае от колегиално управление, отворено към дебати между личностите и фракциите от елита”, добавя Артуро Лопес-Леви.

След реорганизацията на властта влиятелни функции може да получат някои доказали се личности като външния министър Бруно Родригес (на 60 години) и организаторът на икономическите реформи Марино Мурильо (на 57 г.). 

Много спекулации има и около полковник Алехандро Кастро, син на Раул Кастро, и бившия му зет Луис Алберто Лопес-Кайехас, председател на контролираната от армията корпорация ГАЕСА (GAESA). Но на този етап е трудно да се предвиди каква ще е тяхната роля.

По мнението на експерти действията на бъдещия президент ще бъдат следени внимателно преди всичко в икономическата сфера, интерес ще има и към способността му да прокара неотложни реформи за задълбочаване на плахото отваряне на кубинската икономика, проведено през последните години от Раул Кастро.

“Това няма да стане за два дни”, предвижда Моралес, който не смята, че “Диас-Канел ще се впусне веднага в действие”.

“Малко преходи в историята на Латинска Америка и на комунистическите страни са били организирани с такава предпазливост”. До 2021 г. ще се разбере дали елитът е способен да го извърши, смята Лопес-Леви.

“За да се гарантира запазването (на революцията), трябва да се предприемат серия от изключително важни мерки. В противен случай просто не знаем какво може да стане”, смята Моралес.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега