LifeStyle, Общество

И Возняк предопреждава: Компютрите ще надвият хoрата

0

Съоснователят на Apple Стив Возняк алармира, че е все по-разтревожен от заплахата, която изкуственият интелект поставя пред човечеството. “Компютрите ще надвият хoрата. Без съмнение”, заяви 64-годишният инженер пред австралийското издание Australian Financial Review.

Все повече известни личности от света на технологиите говорят открито за потенциалните рискове от развитието на технологиите. Истински интелигентните машини могат да бъдат изключително полезни на индустрията, но в същото време опасенията са, че с капацитета си те може да надвишат възможностите на създателите си – хората.

Изпълнителният директор на Tesla Елън Мъск коментира по-рано, че роботите според него поставят “най-голямата екзистенциална заплаха” за човечеството. Той често говори по темата, припомня Business Insider. Шефът на Microsoft Бил Гейтс пък твърди, че в рамките на следващите няколко десетилетия изкуственият интелект ще стане “достатъчно силен”, за да бъде повод за тревоги”. “Съгласен съм с Елън Мъск и други за това и не разбирам защо някои хора не са притеснени”, казва той. Освен това уважаваният британски физик Стивън Хокинг също посочи, че умните машини “вещаят края на човешката раса”.

“Както хора като Стивн Хокинг и Елън Мъск предвидиха, аз съм съгласен, че бъдещето е страховито и много лошо за хората. Ако създадем тези устройства така, че да се грижат за всичко вместо нас, накрая те ще мислят по-бързо от нас и ще се отърват от бавните човешки същества, за да управляват компании по-ефикасно. (…) Ще бъдем ли боговете? Ще бъдем ли домашните любимци? Или ще бъдем мравки, на които се стъпва? Не зная… Но когато имам тези мисли в главата си – за това дали ще се отнасят към мен в бъдеще като към домашен любимец на умните машини… ами, решавам да се отнaсям към собственото си куче много по-мило”, каза още Возняк пред австралийското издание.

 

 

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега