Политика

И коалиция “Десните” срещу Синода по казуса с “Царя”

0

Коалиция „Десните“ остро осъжда решението на Синода на православната църква за включването на Симеон Сакскобурготски в Светата Литургия на българските православни храмове.

“Ясно съзнавайки разделението на държавата и църквата не разбираме по каква причина Светият синод титулува лицето Сакскобурготски като Цар в рамките на парламентарна Република.”, чудят се от коалицията.

За тях е учудващо, че това е било оповестено пред очите на светската власт в лицето на Президента на Републиката и Министър-председателя.

“Смятаме това за акт на намеса в делата на държавната власт. Винаги сме се възправяли срещу обратните случаи, когато държавата се е намесвала в църковните дела. Затова и днес не можем да замълчим пред този акт, който разделя нацията и поставя под въпрос държавното й устройство. Награждаването на Бойко Методиев Борисов и Симеон Сакскобурготски с ордени оставяме на съвестта на светите архиереи и Божията милост.”, категорични са те.

Според тях Православната църква винаги е оцелявала и възтържествувала, защото Църквата това е паството, а не клириците.

“В такива моменти е добре да не забравяме, че Църквата това сме всички ние, и миряни и клирици. Че всички ние сме едно Тяло Христово и членове един другиму. Затова и в Литургията толкова често можем да чуем:  „нека един други и целия наш живот на Христа Бога да отдадем“.”, завършват десните.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега