Общество

И Холандия забранява колите на дизел и бензин

0

Новото холандско правителство обяви, че е приело решение всички нови коли, които се продават в страната след 2030 г. да имат нулеви вредни емисии. Това на практика означава, че Холандия ще се присъедини към списъка на страните, които ще забранят колите на дизел и бензин в близките години, съобщава Ars Technica.

Коалиционният кабинет, съставен след над 2 месеца преговори, се обяви също за по-агресивни цели за намаляване на вредните емисии като цяло – 49% намаление на емисиите на CO2 в страната до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., пише изданието, като цитира EU Observer.

Холандия не е първата страна, която предвижда забрана за изгаряне на изкопаеми горива. Франция заяви, че иска да забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили до 2040 г., а Китай и Обединеното кралство я последваха с подобни планове, макар че Китай още не е обявила срокове.

Холандия, подобно на Франция, също така призова за закриване на всички въглищни централи в страната до 2030 г. и за по-широко използване на улавянето и съхранението на въглероден диоксид (CCS – caption carbon storage), за да постигне целите си за намаляване на емисиите на CO2 с 49%.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега