Бизнес

И гърците влизат в бизнеса с медицински канабис

0

Гърция се подготвя да узакони използването на медицински канабис чрез промяна, която скоро ще бъде внесена в парламента, съобщи зам.-министърът на земеделието Янис Циронис, цитиран от Франс прес. Целта е да бъдат привлечени инвестиции в земеделието.

Промяната на закона ще разреши отглеждането и производството на фармацевтични продукти на базата на медицински канабис.

Оборотът от инвестициите в медицински канабис се оценява на 1,5 – 2 млрд. евро, отбеляза Циронис. От бизнес нишата се интересуват гръцки, израелски и канадски инвеститори.

През уикенда в Гърция бе организирана първата международна експозиция за канабиса с медицински цели.

Според местното правителство и експерти по климата условията в Гърция са много подходящи за отглеждане на медицински канабис.

Производството на медицински препарати от растението набира скорост в различни части на света и експертите оценяват пазара на около 55 млрд. долара.

Миналата година гръцкото правителство разреши вноса при определени условия на фармацевтични продукти от медицински канабис и отглеждането на коноп (cannabis sativa) за индустриални цели. Конопът може да се използва в строителството, текстила, производството на хартия, хранителната промишленост, както и за композитни материали.

Десетина страни в ЕС също са разрешили канабиса за медицински цели. България не е сред тях. Препаратите са легализирани и в Македония.

Медицинският канабис има доказан благоприятен ефект при лечението на редица заболявания, сред които рак и епилепсия. 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега