Бургас, Общество, Топ новини

Христос Воскресе!

0

Католици и православни християни отбелязват Възкресение Христово. На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността.

Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден след като е разпнат на кръст и погребан.

Празната му гробница е открита от жените мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Вечерта преди полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение, а при обявяване на Възкресението свещеникът изнася свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи от Благодатния огън, които отнасят у дома. Божественият пламък пристигна по-рано днес от Йерусалим.

Православната традиция повелява преди Възкресение Христово да се пости. Великият пост започва 7 седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста.

Българският патриарх Неофит оглави вечерното богослужение за Възкресение Христово в храм-паметник „Св. Александър Невски”, което включва Пасхална утреня и Златоустова литургия.

На тържествената литургия присъстваха цар Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, президентът Румен Радев и първата дама Десислава Генчева, служебният премиер Огнян Герджиков, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) и бившият служебен премиер Георги Близнашки. 

По традиция с настъпването на Великден хората се чукат с боядисани яйца.

В неделната сутрин богомолците могат да присъстват на пасхална вечерян, която се нарича още Второ Възкресения. По традиция на него евангелският текст за Христовото възкресение се чете на различни езици, напомняйки, че Благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Христос Воскресе!


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега